ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το VIASAT HISTORY παρουσιάζει 6 ΓΕΓΟΝOΤΑ ΓΙΑ 6 ΘΡΥΛΙΚΟYΣ ΦΑΡΑΩ

Για περισσότερα από 3.000 χρόνια κάπου μεταξύ 170 και 190 φαραώ κυβέρνησαν την Αίγυπτο. Πολλοί από αυτούς έχουν ξεχαστεί προ πολλού, ωστόσο κάποιοι από αυτούς πέτυχαν τέτοια δόξα που ο θρύλος τους ζει μέχρι σήμερα.Η σειρά “Φαραώ: λαμπρότεροι από τις πυραμίδες” κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 7 Απριλίου στις 22:00 στο Viasat History.
Ανοίγει το πέπλο για έξι εμβληματικούς ηγεμόνες της Αιγύπτου: Ραμσή Β’ και Γ’, τον Μέγα Αλέξανδρο και φυσικά την Κλεοπάτρα. Χρησιμοποιεί νέες έρευνες, πρωτότυπα γραφικά και γνώσεις από ειδικούς. Στο άρθρο μας συγκεντρώσαμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία γι’ αυτούς τους έξι θρύλους που στην πραγματικότητα ήταν μεγαλύτεροι από τις Πυραμίδες.
1. Ο Ζοζέρ ήταν ο πρώτος ηγεμόνας στην Αίγυπτο που έχτισε πυραμίδα
Η βασιλεία του Ζοζέρ ήταν σύντομη, αλλά εξασφάλισε τη θέση του στην ιστορία, καθώς ήταν ο πρώτος φαραώ που έχτισε πυραμίδα για τον εαυτό του. Αυτή ήταν η Πυραμίδα των Βημάτων στη Σακκάρα, η οποία χτίστηκε σε έξι στάδια και κάλυπτε έκταση 150 στρεμμάτων. Ολοκληρώθηκε σε 19 χρόνια, οπότε ο Ζοζέρ έζησε πιθανότατα αρκετά για να δει την ολοκληρωμένη κατασκευή. Ήταν ένα ταφικό συγκρότημα αλλά και η αναπαράσταση της εξουσίας που έπρεπε να είναι ορατή για μίλια. Ο Ζοζέρ είχε ένα φιλόδοξο όραμα, αλλά αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια του δεξιού του χεριού, του Ιμχοτέπ, ο οποίος ήταν ιερέας αλλά και αρχιτέκτονας, ο Ντα Βίντσι της εποχής του. Η ιδέα του ήταν να χτίσει την πυραμίδα από πέτρα – το πρώτο μνημείο που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο από αυτό το υλικό, έτσι ώστε να στέκει ακόμη και σήμερα και να έχει χρησιμεύσει ως παράδειγμα για γενιές φαραώ.
2. Ο Αριστοτέλης ήταν δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πολέμαρχους που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Κατά τη διάρκεια της δεκατριάχρονης βασιλείας του, ο Μακεδόνας βασιλιάς κατέκτησε την Ελλάδα και την Περσία και έθεσε ακόμη και την Αίγυπτο υπό την κυριαρχία του. Ο πατέρας του, Φίλιππος Β’, του άνοιξε το δρόμο βοηθώντας τη Μακεδονία να εξελιχθεί από ένα περιφερειακό βασίλειο σε μια στρατιωτική δύναμη.
Αναμόρφωσε τον στρατό, ανέπτυξε τη φάλαγγα, έναν σχηματισμό πεζικού που αποδείχθηκε σχεδόν ανίκητος, και ανέθρεψε τον γιο του για να αναλάβει μια μέρα τον θρόνο από αυτόν. Ο Αλέξανδρος έπρεπε να εκπαιδευτεί όχι μόνο στον πόλεμο, αλλά και στη λογοτεχνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την άλγεβρα. Ο Φίλιππος Β’ περιέβαλε τον γιο του με μια λεγεώνα δασκάλων, συμπεριλαμβανομένου του Αριστοτέλη, ο οποίος αργότερα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας. Το σπίτι και η πόλη του Αριστοτέλη καταστράφηκαν από τον μακεδονικό στρατό. Ο Φίλιππος υποσχέθηκε στον Αριστοτέλη ότι θα ανοικοδομούσε το σπίτι του αν μετέδιδε τις γνώσεις του στον Αλέξανδρο, ο οποίος, χάρη στην επιρροή του δασκάλου, ήταν ανοιχτός σε φιλοσοφικές διδασκαλίες σε όλη του τη ζωή.
3. Ο Ραμσής Β’ είχε πάνω από 100 παιδιά
Ο Ραμσής ήταν τρομερός στρατηγός, αλλά και σπουδαίος πολιτικός, και του αποδίδεται η πρώτη διεθνής συνθήκη ειρήνης. Ανακήρυξε τον εαυτό του ως θεό και έζησε μια πολύ δραστήρια ερωτική ζωή. Είχε επτά σπουδαίες βασιλικές συζύγους – μία από αυτές η θρυλική Νεφερτάρι -, αλλά και περισσότερες από 200 εκατοντάδες παλλακίδες. Ο Ραμσής απέκτησε περίπου 100 παιδιά, αλλά σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία περισσότερα από 150. Έζησε περισσότερο από πολλούς από αυτούς και τελικά τον διαδέχθηκε ο δέκατος τρίτος γιος του.
4. Ο Χέοπας έχτισε τη μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο
Λίγα είναι γνωστά για τον Χέοπα, καθώς δεν υπάρχουν αρχεία της βασιλείας του για τις μελλοντικές γενιές. Ο πατέρας του Χέοπα ήταν ο πρώτος μετά τον Ζοζέρ που ολοκλήρωσε μια πυραμίδα και κατασκεύασε συνολικά τρεις πυραμίδες. Ο γιος του έμαθε από αυτόν πώς να κατασκευάζει μια πυραμίδα με λεία πλευρά αντί για μια κλιμακωτή. Και έχτισε τη μεγαλύτερη που υπάρχει, τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Πρόκειται για ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, το οποίο στέκει ακόμη και σήμερα και μπορεί να το δει κανείς από το διάστημα. Ο Χέοπας επέλεξε ένα φυσικό οροπέδιο για το ταφικό του μνημείο, ώστε να είναι ορατό για πολλά χιλιόμετρα.
Η πυραμίδα έχει ύψος 146,5 μέτρα και όγκο 5,9 εκατομμύρια τόνους και για σχεδόν 4 χιλιετίες ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Χρειάστηκαν τόσες πολλές πέτρες για την κατασκευή της πυραμίδας που ο Χέοπα ανάγκασε ακόμη και την ίδια του την κόρη σε πορνεία για να αποκτήσει την απαραίτητη ποσότητα. Χρειάστηκαν 27 χρόνια για να ολοκληρωθεί και σήμερα 110.000 άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο για να θαυμάσουν το μεγαλείο της.
5. Πολλοί πιστεύουν ότι η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε με ένα δηλητηριώδες φίδι, αλλά είναι αλήθεια;
Αφού έχασαν μια μάχη εναντίον του Ρωμαίου κυβερνήτη Οκταβιανού, η Κλεοπάτρα και ο σύζυγός της Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησαν. Σύμφωνα με τις σύγχρονες καταγραφές, η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε από δάγκωμα φιδιού στο χέρι ή στο στήθος, αλλά ακόμη και ο χρονογράφος της Κλεοπάτρας Πλούταρχος αναγνώρισε ότι ο θάνατός της ήταν θέμα διαφορετικών απόψεων. Δεδομένου ότι η Κλεοπάτρα ήταν ειδική στη χημεία, είναι πιθανό να αυτοκτόνησε με θανατηφόρο δηλητήριο και όχι με το δραματικό και δύσκολο δάγκωμα φιδιού που συχνά περιγράφεται στη λογοτεχνία της.
6. Μία από τις συζύγους του και ο γιος του προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ραμσή Γ΄.
Σύμφωνα με την ανάλυση της μούμιας του, ο Ραμσής Γ’ – ένας από τους τελευταίους μεγάλους φαραώ της Αιγύπτου – πέθανε με κομμένο λαιμό. Αλλά ποιος τον σκότωσε; Στο τέλος της βασιλείας του, μια από τις δευτερεύουσες βασίλισσές του, η Τίγι συνωμότησε εναντίον του. Το σχέδιό της ήταν απλό: αν ο Ραμσής πέθαινε, ο γιος της Τίγι, ο πρίγκιπας Πεντάουερ, θα γινόταν Φαραώ και όσοι βοηθούσαν στη δολοφονία θα ανταμείβονταν. Για τον σκοπό αυτό, επιστράτευσε τη βοήθεια πολλών, όχι μόνο από το χαρέμι του Φαραώ, αλλά και ισχυρών στρατηγών και ιερέων. Αν και η δολοφονία ήταν επιτυχής, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και οι δράστες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες δίκες στην ιστορία.
28 άτομα κρίθηκαν ένοχα, μεταξύ των οποίων υπηρέτεςαλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. Κάποιοι εκτελέστηκαν, κάποιοι αναγκάστηκαν να αυτοκτονήσουν και άλλοι ακρωτηριάστηκαν κόβοντας τους μύτες και τα αυτιά. Δεν είναι γνωστό τι συνέβη στην Τίγι, αλλά μια καταγραφή υποδηλώνει ότι ο Πεντάουερ αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει και η μούμια του τοποθετήθηκε σε μια μη σημαδεμένη σαρκοφάγο και θάφτηκε υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Αυτοί οι φαραώ ήταν πραγματικοί θρύλοι. Κάποιοι έγιναν διάσημοι για τις κατακτήσεις τους, άλλοι άφησαν πίσω τους μια εκπληκτική κληρονομιά και κάποιοι έμειναν στην ιστορία με τον θάνατό τους. Όλοι τους όμως έχουν ένα κοινό: οι ιστορίες τους έχουν διαρκέσει για πολλούς αιώνες, δίνοντας περισσότερο βάθος και νόημα στις υπέροχες πυραμίδες της Αιγύπτου.
Φαραώ: λαμπρότεροι από τις πυραμίδες, μια νέα σειρά έξι επεισοδίων – που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 7 Απριλίου στις 22:00 στο Viasat History.