Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
«Ιδιοφυίες του σύγχρονου κόσμου» – Νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1
H ιστορικός Μπέτανι Χιουζ εξετάζει τη ζωή τριών κορυφαίων διανοητών: του Καρλ Μαρξ, του Φρίντριχ Νίτσε και του Σίγκμουντ Φρόιντ. Χωρίς τις ιδέες τους ο σύγχρονος κόσμος σίγουρα θα είχε άλλη μορφή, καθώς και οι τρεις μαζί διαμόρφωσαν τη σημερινή πραγματικότητα. Φαντάστηκαν με άλλον τρόπο την παγκόσμια οικονομία, αμφισβήτησαν τα ίδια τα θεμέλια της ηθικής και της κοινωνίας…
ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Ιδιοφυίες του σύγχρονου κόσμου» (Genius of the Modern World)
Σειρά ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας (BBC) 2016.
H ιστορικός Μπέτανι Χιουζ εξετάζει τη ζωή τριών κορυφαίων διανοητών: του Καρλ Μαρξ, του Φρίντριχ Νίτσε και του Σίγκμουντ Φρόιντ. Χωρίς τις ιδέες τους ο σύγχρονος κόσμος σίγουρα θα είχε άλλη μορφή, καθώς και οι τρεις μαζί διαμόρφωσαν τη σημερινή πραγματικότητα. Φαντάστηκαν με άλλον τρόπο την παγκόσμια οικονομία, αμφισβήτησαν τα ίδια τα θεμέλια της ηθικής και της κοινωνίας και έριξαν φως στα βάθη της σκέψης του ανθρώπινου μυαλού.
Ημερομηνία μετάδοσης:Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, στις 18:15
Επεισόδιο 1ο: «Σίγκμουντ Φρόιντ»
Η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ ταξιδεύει στη Βιέννη στα ίχνη του Σίγκμουντ Φρόιντ, του πατέρα της ψυχανάλυσης. Στο λεξιλόγιό μας και στον τρόπο που σκεφτόμαστε το σημάδι που άφησε ο Φρόιντ είναι ανεξίτηλο. Απώθηση, αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ασυνείδητο, πάνω από όλα όμως η ελευθερία να εξερευνούμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας και να μιλάμε γι’ αυτά, από σεξουαλικές διαφοροποιήσεις μέχρι τους εσωτερικούς μας δαίμονες.
Η καριέρα του Φρόιντ ήταν αμφιλεγόμενη και αντιμετώπισε μεγάλο πόλεμο στην αρχή. Η έρευνά του για την κοκαΐνη παραλίγο να τον καταστρέψει, όπως και οι θεωρίες του για την παιδική σεξουαλικότητα. Πίστευε ότι η ψυχανάλυση και η ανάλυση των ονείρων μπορούν να αποκαλύψουν κρυμμένες πτυχές του μυαλού.
Από τον Φρόιντ γνωρίζουμε την ιδέα του ασυνείδητου όπου απωθημένα συναισθήματα, παράλογες επιθυμίες και περίπλοκα συναισθήματα για τους γονείς μας βράζουν κάτω από την επιφάνεια της συνείδησης.
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, στις 18:15
Επεισόδιο 2ο: «Καρλ Μαρξ»
Στο επεισόδιο αυτό η Μπέτανι Χιουζ ερευνά τις επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ. Γόνος πλούσιας οικογένειας από την Πρωσία έγινε ένας ιδεαλιστής ριζοσπάστης, σε συνεχή αγώνα και μετακίνηση για τις πολιτικές του ιδέες και τα εμπρηστικά γραπτά του.
Στο Παρίσι έγραψε για πρώτη φορά για τον καπιταλισμό, στις Βρυξέλλες έγραψε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» μαζί με τον Ένγκελς. Στο Λονδίνο, η οικογένειά του σύρθηκε στη φτώχεια και την τραγωδία. Το κορυφαίο έργο του, το «Κεφάλαιο», ελάχιστοι διάβασαν όσο ζούσε και στην κηδεία του πήγαν μόνο 11 άνθρωποι. Κι όμως, οι ιδέες του άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας και τις ζωές πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Μπέτανι Χιουζ με νέα στοιχεία αποκαλύπτει και άλλες, άγνωστες πλευρές αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας.
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, στις 18:15
Επεισόδιο 3ο: «Φρίντριχ Νίτσε»
Ο φιλόσοφος του 19ου αιώνα Φρίντριχ Νίτσε ήταν ένα από τα πιο λαμπρά και επικίνδυνα μυαλά του 19ου αιώνα. Οι ανατρεπτικές, σκληρές ιδέες του διέλυαν τις βολικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις της θρησκείας, της τρέχουσας ηθικής και της επιστήμης.
Το έργο του Νίτσε έχει παρερμηνευτεί και χρησιμοποιηθεί κατά βούληση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία της Φιλοσοφίας. Η αντιπάθεια που είχε ο Νίτσε στα συστήματα και στην αναζήτηση της μεγάλης αλήθειας άφησε τις ιδέες του ασαφείς και ασυνάρτητες κάποιες φορές, γεγονός που τις άφησε ελεύθερες σε ερμηνείες. Το αποτέλεσμα ήταν οι σκέψεις του –οι οποίες ήταν κατά κάθε ολοκληρωτισμού– να παρερμηνευτούν. Αντίθετος στον αντισημιτισμό και στον εθνικισμό, χωρίς τη θέλησή του έφτασε να συμβολίζει ένα καθεστώς το οποίο ο ίδιος θα μισούσε.
Οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν στην απομόνωση και στην τρέλα αλλά οι ιδέες του συνέβαλαν και αυτές στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.