Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δύο νέοι δορυφόροι Galileo ετοιμάζονται για εκτόξευση
Η “Doresa” και η “Μιλένα” συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ανοίγοντας το δρόμο για τον επερχόμενο ρόλο τους στην προώθηση του ευρωπαϊκού διαστημικού συστήματος πλοήγησης Galileo. Η σύνδεση της Doresa και της Milena – των δύο πρώτων δορυφόρων FOC (Full Operational Capability, Πλήρους Επιχειρησιακής…
Η “Doresa” και η “Μιλένα” συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ανοίγοντας το δρόμο για τον επερχόμενο ρόλο τους στην προώθηση του ευρωπαϊκού διαστημικού συστήματος πλοήγησης Galileo.
Η σύνδεση της Doresa και της Milena – των δύο πρώτων δορυφόρων FOC (Full Operational Capability, Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας) του δορυφορικού στόλου των Galileo – πραγματοποιήθηκε στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας. Οι δύο δορυφόροι των 730 κιλών, οι οποίοι πήραν το όνομα τους από παιδιά που κέρδισαν ένα διαγωνισμό ζωγραφικής το 2011, θα τοποθετηθούν σε τροχιά από την Arianespace κατά τη διάρκεια μιας αποστολής που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της 21ης Αυγούστου.
Οι δύο δορυφόροι FOC, μαζί με αυτούς που θα ακολουθήσουν σε μελλοντικές εκτοξεύσεις της Arianespace, θα δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης που θα παρέχει εγγυημένες υπηρεσίες παγκόσμιας πλοήγησης εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας. Η φάση FOC του Galileo χρηματοδοτείται και εκτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όρισε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως ανάδοχο για την ανάπτυξη και προμήθεια του συστήματος.
Η εταιρεία OHB System κατασκεύασε τους δορυφόρους Doresa kai Milena στη Βρέμη της Γερμανίας, ως κύριος ανάδοχος. Τα ωφέλιμα φορτία τους, που θα παράγουν μετρήσεις ακριβείας και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε χρήστες σε όλο τον κόσμο, κατασκευάστηκαν από την Surrey Satellite Technology Ltd, στο Guilford της Μ. Βρετανίας.
Η αποστολή VS09 της 21ης Αυγούστου θα είναι η νεώτερη της Arianespace που υποστηρίζει την συνολική ανάπτυξη του συστήματος Galileo. Η διαδικασία ξεκίνησε με την εκτόξευση δύο δορυφόρων GIOVE (Galileo In-Orbit Validation Element) τον Δεκέμβριο του 2005 και τον Απρίλιο του 2008 με πυραύλους Soyuz της θυγατρικής εταιρείας Starsem της Arianespace από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.
Ακολούθησαν τέσσερις δορυφόροι Galileo για τη φάση της αξιολόγησης του συστήματος σε τροχιά (In-Orbit Validation, IOV), που εκτοξεύθηκαν σε ζεύγη με πυραύλους Soyuz της Arianespace από το διαστημικό κέντρο του Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας τον Οκτώβριο του 2011 και τον Οκτώβριο του 2012. Τα τέσσερα διαστημικά σκάφη IOV επέτρεψαν τη πλήρη δοκιμή του συστήματος Galileo, ανοίγοντας το δρόμο για τη φάση FOC.
Ο ολοκληρωμένος δορυφορικός στόλος του ευρωπαϊκού συστήματος Galileo θα αποτελείται από 27 επιχειρησιακούς δορυφόρους, και τρεις εφεδρικούς, που θα διανεμηθούν σε τρεις μέσες κυκλικές τροχιές σε υψόμετρο 23.222 χιλιόμετρα, με κλίση 56 μοιρών ως προς τον ισημερινό. Το σύστημα Galileo θα αποτελέσει έναν ακόμα ακρογωνιαίο λίθο στην παγκόσμια δορυφορική πλοήγηση, καθώς θα είναι διαλειτουργικό με το υφιστάμενο αμερικανικό σύστημα GPS και το ρωσικό Glonass.
ΥΓ. Η εκτόξευση των δύο δορυφόρων είναι προγραμματισμένη για τη Πέμπτη 21 Αυγούστου στις 15:31 ώρα Ελλάδας.