Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Επιστήμονες καταρρίπτουν το φράγμα των 900 Gbps σε πειραματικό δίκτυο 6G
Ερευνητές του University College London (UCL) κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο 6G που επιτυγχάνει ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων 938 Gbps, σύμφωνα με δημοσίευση του Interesting Engineering.
Η επίτευξη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, καθώς η ταχύτητα αυτή είναι σχεδόν 5.000 φορές μεγαλύτερη από μια καλή έως εξαιρετική σύνδεση 5G σε ένα τυπικό smartphone.
Η ομάδα του Δρ. Zhixin Liu χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό ραδιοκυμάτων και επικοινωνίας βασισμένης στο φως, καλύπτοντας το ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων που έχει καταγραφεί ποτέ, από 5 GHz έως 150 GHz. Για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ασύρματη μετάδοση εύρους ζώνης 145 GHz με τη χρήση ορθογώνιας πολυπλεξίας διαίρεσης συχνότητας (OFDM).
Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε αξιοποιεί διαφορετικές λειτουργίες μετάδοσης για διάφορα εύρη συχνοτήτων. Οι ζώνες υψηλών συχνοτήτων mm-wave, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών 75 – 150 GHz, δημιουργήθηκαν μέσω της ανάμειξης οπτικά διαμορφωμένων σημάτων με λέιζερ κλειδωμένης συχνότητας σε φωτοδιόδους υψηλής ταχύτητας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ζεύγη λέιζερ στενού εύρους γραμμής, τα οποία αναφέρονταν σε έναν κοινό ταλαντωτή χαλαζία. Αυτή η μέθοδος επέτρεψε τη δημιουργία σημάτων W-band και D-band με σταθερή συχνότητα φέροντος και μειωμένο θόρυβο φάσης σε σύγκριση με τα ελεύθερα λέιζερ, μεγιστοποιώντας έτσι τη χρήση του φάσματος.
Η χρήση του μορφότυπου OFDM και της φόρτωσης bit επέτρεψε στην ομάδα να επιτύχει ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 938 Gbps με λιγότερο από 300 MHz κενό μεταξύ διαφορετικών ζωνών RF και mm-wave.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Δρ. Liu και η ομάδα του βρίσκονται σε συζητήσεις με κατασκευαστές smartphone και παρόχους δικτύων σχετικά με την τεχνολογία που αναπτύσσουν. Ο κύριος στόχος της ανάπτυξης αυτής είναι η κάλυψη της απαίτησης των 100 Gbps για τους σταθμούς βάσης 6G επόμενης γενιάς, όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ σημείων πρόσβασης και κόμβων.
Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πραγματική εφαρμογή και διάθεση των δικτύων 6G στο ευρύ κοινό απέχει ακόμη αρκετά χρόνια.
Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 21/10/2024)