Skip to main content
17 Ιανουαρίου 2020 17:57

Τρομερά κέρδη από τα τηλεοπτικά στο Champions League

bbbd234d02a765720c2cff767b467f88 XL 7aec5873

Πώς τα πήγαν Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, Μπάγιερν Μονάχου, Μπενφίκα, Γαλατάσαραϊ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι συνεχίζουν να αυξάνουν τα λειτουργικά έσοδα τους, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, χάρη στο νέο, πιο αποδοτικό σύστημα διανομής του Champions League της UEFA που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη σεζόν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της «Έκθεσης Πρωταθλητών Ευρώπης 2020» (The European Champions Report 2020) που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα Football Benchmark της KPMG.

Η τέταρτη έκδοση της έκθεσης εξετάζει και συγκρίνει μερικούς από τους πιο σχετικούς δείκτες επιχειρηματικής απόδοσης των πρωταθλητριών των οχτώ πιο σημαντικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης για τη σεζόν 2018/19 – συγκεκριμένα τις Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, Μπάγιερν Μονάχου, Μπενφίκα, Γαλατάσαραϊ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν.

Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν μόνο δύο σύλλογοι από τα κορυφαία οχτώ πρωταθλήματα της Ευρώπης κατόρθωσαν να διατηρήσουν τον εγχώριο τίτλο τους, κατά τη σεζόν 2018/19 είδαμε έξι πρωταθλήτριες να ανακτούν το εθνικό τρόπαιο τους, με δύο νεοεισερχόμενους: τον Ajax, ο οποίος ξανακέρδισε το ολλανδικό Eredivisie μετά από 4 χρόνια, και την SL Benfica, που κατέκτησε τον 5ο πορτογαλικό τίτλο της σε 6 χρόνια, ξαναπαίρνοντας τον θρόνο από την περσινή νικήτρια, την Porto.

Βασικά συμπεράσματα:

  • Η Μπαρτσελόνα μπορεί να υπερηφανευθεί για τα υψηλότερα λειτουργικά έσοδα (χωρίς τα έσοδα μεταγραφών), με 839 5 εκατ. ευρώ – ρεκόρ μεταξύ και των οχτώ πρωταθλητριών, με την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Μπάγιερν Μονάχου και τη Μάντσεστερ Σίτι να ακολουθούν.
  • Ο Άγιαξ κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια αύξηση συνολικών λειτουργικών εσόδων (+117%), με δεύτερη την Μπενφίκα (+36%).
  • Με εξαίρεση την Γιουβέντους, τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα αναδείχθηκαν ως ο κύριος παράγοντας για τη συνολική αύξηση εσόδων για τις πρωταθλήτριες, ενώ βασικός παράγοντας αύξησης την προηγούμενη σεζόν υπήρξε το εμπορικό εισόδημα.
  • Όλοι οι σύλλογοι κατέγραψαν κέρδη μετά τους φόρους, με την Γιουβέντους να αποτελεί ξανά τη μόνη εξαίρεση – οι ζημίες τους αυξήθηκαν κατά Ευρώ 20.7 εκατ., άμεσο αποτέλεσμα των υψηλότερων εξόδων για αμοιβές, και συγκεκριμένα για την μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο.
  • Και οι οχτώ πρωταθλήτριες κατόρθωσαν να ελέγξουν τα έξοδα για αμοιβές στο όριο του 70% στην αναλογία έξοδα για αμοιβές/λειτουργικά έσοδα, μία παράμετρο που παρακολουθεί και η UEFA.

Η Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια στα έσοδα

Όσον αφορά στα συνολικά έσοδα (χωρίς τα έσοδα μεταγραφών), και οι οχτώ σύλλογοι αύξησαν το συνολικό τους εισόδημα. Η Μπαρτσελόνα στέφθηκε πρωταθλήτρια των πρωταθλητριών, καταγράφοντας ποσό ρεκόρ 839,5 εκατ. ευρώ συνολικών λειτουργικών εσόδων – ξεπερνώντας στον τομέα αυτό, για πρώτη φορά, τις ιστορικές αντιπάλους της, δηλαδή τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και οι δύο αυτοί σύλλογοι δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα ανάλυση. Η Παρί Σεν Ζερμέν κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο συνολικό εισόδημα (636 εκατ. ευρώ, 17% ετήσια αύξηση), ενώ ο Άγιαξ την υψηλότερη ετήσια αύξηση λειτουργικών εσόδων με 117%, κυρίως χάρη στην εξαιρετική του απόδοση στο Champions League της UEFA.

«Η πιο εντυπωσιακή τάση της χρονιάς υπήρξε η ανάδειξη των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα σε κύριο παράγοντα της συνολικής αύξησης εσόδων σε 7 από τις 8 πρωταθλήτριες, ενώ την προηγούμενη σεζόν το εμπορικό εισόδημα αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα αύξησης», σχολιάζει ο Αντρέα Σαρτόρι, Global Head of Sports της KPMG και συντάκτης της παρούσας έκθεσης.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα ως πηγή εσόδων ωφελήθηκαν από ένα νέο, πιο αποδοτικό σύστημα διανομής που εγκαινιάστηκε το 2018/19: τον 3ετή κύκλο, αξίας συνολικά 1,976 δισ. ευρώ ετησίως (πάνω κατά 564 εκατ. ευρώ  το χρόνο από τον προηγούμενο κύκλο), που αποτέλεσε και τον βασικό παράγοντα αύξησης και για τις οχτώ πρωταθλήτριες. Η Μπάγιερν Μονάχου, για παράδειγμα, είχε μεγαλύτερο εισόδημα από την UEFA σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, παρότι είχε λιγότερους αγώνες λόγω του γεγονότος ότι αποκλείστηκε νωρίς. Η Μάντσεστερ Σίτι εισέπραξε από την UEFA περίπου 35 εκατ. ευρώ περισσότερα , αν και η ομάδα έφτασε στην ίδια φάση του πρωταθλήματος με την προηγούμενη σεζόν. Μόνο η εντυπωσιακή πορεία του Άγιαξ οδήγησε σε είσπραξη 78 εκατ. ευρώ έσοδα από την UEFA, που αποτέλεσε και τον κύριο παράγοντα για τον διπλασιασμό σχεδόν των λειτουργικών εσόδων του. Η μόνη εξαίρεση ήταν η Γιουβέντους: η αύξηση κατά 30% στα εμπορικά έσοδα (η υψηλότερη αύξηση μεταξύ των οχτώ πρωταθλητριών), που επηρεάστηκε κυρίως από την άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο, ξεπέρασε τη μέτρια αύξηση των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάστηκαν από τη μείωση στο εγχώριο τηλεοπτικό εισόδημά λόγω ενός νέου συστήματος διανομής στην Serie A.

Μια ακόμα συνέπεια, για πέντε από τις έξι πρωταθλήτριες, είναι ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν πλέον την πηγή εισοδήματος με το μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά λειτουργικά έσοδα, ενώ αυτό ίσχυε μόνο για δύο συλλόγους την προηγούμενη σεζόν. Τα εμπορικά έσοδα είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο σε τρεις συλλόγους σε σύγκριση με έξι συλλόγους την προηγούμενη χρονιά. Οι τρεις σύλλογοι στους οποίους τα εμπορικά έσοδα έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο στον κύκλο εργασιών τους ήταν η Μπαρτσελόνα, η Μπάγιερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μόνο οι τρεις αυτοί σύλλογοι συγκέντρωσαν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ από εμπορικές δραστηριότητες.

Τέσσερις σύλλογοι σημείωσαν ελαφρά αύξηση στην αναλογία εξόδων για αμοιβές/λειτουργικά έσοδα, αλλά κατόρθωσαν να περιορίσουν τα έξοδα στο όριο του 70%, μία παράμετρο την οποία ελέγχει η UEFA. Πιο συγκεκριμένα, η Μπαρτσελόνα κατόρθωσε να μειώσει την αναλογία από 81% σε 69% μέσα σε μόλις μία σεζόν, παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος έχει τα μεγαλύτερα έξοδα για αμοιβές μεταξύ όλων των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Αξιοσημείωτο είναι και ότι όλοι οι σύλλογοι κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους, με μόνη εξαίρεση τη Γιουβέντους: οι ζημίες των Μπιανκονέρι αυξήθηκαν κατά 20,7 εκατ. ευρώ, άμεση συνέπεια των υψηλότερων εξόδων για αμοιβές, των επενδύσεων δηλαδή που έγιναν για την ενίσχυση της ομάδας, και ειδικά την προσέλκυση του Κριστιάνο Ρονάλντο στο σύλλογο.

Η μέση αξία ομάδας για τις οχτώ πρωταθλήτριες είναι τα 745 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι είναι σχεδόν δεκαπλάσια από αυτή της Γαλατάσαραϊ. «Αν και τα μεταγραφικά κόστη των παικτών δείχνουν να αυξάνονται συνεχώς, η αξία της dream team των οχτώ πρωταθλητριών έχει μειωθεί ελαφρά κατά 30 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας ότι οι αξίες των κορυφαίων παιχτών στην αγορά δεν έχουν ανέβει τους τελευταίους 12 μήνες», καταλήγει ο Αντρέα Σαρτόρι.

Ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής της KPMG δήλωσε «Στη σελίδα www.footballbenchmark.com θα βρείτε έναν εκτεταμένο πλούτο πληροφοριών που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές επιδόσεις των ποδοσφαιρικών συλλόγων καθώς και την εκτίμηση των εμπορικών αξιών των παικτών, επιτρέποντας τη σύγκριση και την αξιολόγηση για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Είναι μία ακόμα προσπάθεια της KPMG να υποστηρίξει τις ανάγκες πληροφόρησης των πελατών της και της κοινωνίας, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία των στελεχών της καθώς και των υποδομών και επιχειρηματικών εργαλείων που έχει στη φαρέτρα της για την ανάλυση και αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων (data analytics).»

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...