Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το ραδιοφωνικό θέατρο αναβιώνει στην ΕΡΤ με δεκάδες αγαπημένους ηθοποιούς
Δεκάδες αγαπημένοι ηθοποιοί της νέας αλλά και της παλιότερης γενιάς θα βρεθούν στα μικρόφωνα της ΕΡΤ ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις, που θα είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, καθώς θα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για το ραδιόφωνο. Η ΕΡΤ ανακοινώνει σήμερα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, τις πρώτες 24 παραστάσεις…
Δεκάδες αγαπημένοι ηθοποιοί της νέας αλλά και της παλιότερης γενιάς θα βρεθούν στα μικρόφωνα της ΕΡΤ ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις, που θα είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, καθώς θα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για το ραδιόφωνο. Η ΕΡΤ ανακοινώνει σήμερα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, τις πρώτες 24 παραστάσεις που θα βγουν στον αέρα, καθώς η ανταπόκριση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δημόσιας Ραδιοφωνίας για την αναβίωση του ραδιοφωνικού θεάτρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Υποβλήθηκαν συνολικά 837 προτάσεις, και γι’ αυτό η ΕΡΤ, ανταποκρινόμενη στην εμπιστοσύνη με την οποία την τίμησε ο θεατρικός κόσμος, αποφάσισε να υπερτριπλασιάσει τον αριθμό των προτάσεων, οι οποίες είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα εγκριθούν. Κι έτσι, σήμερα ανακοινώνονται οι πρώτες από τις συνολικά 80 νέες παραγωγές ραδιοφωνικών παραστάσεων που θα μεταδοθούν τους επόμενους μήνες από το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα.
Μερικές από αυτές αφορούν παραστάσεις οι οποίες έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία στη σκηνή. Τώρα, θα ηχογραφηθούν προσαρμοσμένες δημιουργικά στις ανάγκες του ραδιοφώνου. Παράλληλα, άλλες δημιουργούνται εξαρχής για τη Ραδιοφωνία της ΕΡΤ.
Στην επιλογή των έργων και στη διανομή των παραστάσεων εκπροσωπούνται: Μεγάλοι δραματουργοί, κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες με δραματοποιημένα πεζογραφήματά τους, σημαντικοί Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς, διακεκριμένοι σύγχρονοι ξένοι θεατρικοί συγγραφείς και λογοτέχνες, καταξιωμένοι σκηνοθέτες, σημαντικοί και δημοφιλείς ηθοποιοί από διαφορετικές γενιές και τάσεις, ανάμεσα στους οποίους και μερικοί οι οποίοι έχουν βραβευθεί με Βραβεία Καρόλου Κουν, Μελίνας Μερκούρη ή Δημήτρη Χορν για τους συγκεκριμένους ή για άλλους ρόλους.
Σε αυτές τις πρώτες προτάσεις εκπροσωπούνται, επίσης, όχι μόνον ο θεατρικός κόσμος της πρωτεύουσας, αλλά και συγγραφείς και θεατρικές ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή. Τέλος, εντάσσονται δυο προτάσεις που σχετίζονται με την επέτειο του 1821.
Αναλυτικά, οι πρώτες 24 νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις (κατά σειράν του αρ. πρωτοκόλλου που είχαν οι προτάσεις) είναι:
«Όνειρο στο κύμα» και «Έρως ήρως» από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη.
«Το ξύπνημα των νεκρών» του Χένρικ Ίψεν, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με τους Θανάση Δόβρη, Ευανθία Κουρμούλη, Αλέξη Διαμαντή, Αλέκο Συσσοβίτη και Ρούλα Πατεράκη.
«Ο πατέρας του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.
«Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, με την Ιωάννα Παππά.
«Η μπουλουκτσού» του Γιάννη Βουλτσίδη, σε σκηνοθεσία του ιδίου, με τον Γιάννη Βουλτσίδη.
«Αρίστος», από το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του Θανάτου», σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου και σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννη Λεάκο και Γιάννη Αθανασόπουλο.
«Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο, σε σκηνοθεσία της Ομάδας Abovo, με τους Γιώργο Αγγελόπουλο, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννη Σαρακατσάνη και Σωσώ Χατζημανώλη.
«Η… γυναίκες-Ένα δέντρο στον κάμπο» της Μαρίας Μπαρμπατσάλου, σε σκηνοθεσία της ίδιας, με τις Μαρία Σιούμα, Κωνσταντίνα Μερεντίτη και Μαρία Μερεντίτη.
«Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου, με τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάση Παπαγεωργίου, Παύλο Ορκόπουλο, Νίκη Χαντζίδου, Εύα Καμινάρη, Βάσω Ορκοπούλου και Ελευθερία Στεργίδου.
«Κελί» από αφηγήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βουδικλάρη και ραδιοσκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, με τους Μάκη Παπαδημητρίου και Γιάννο Περλέγκα.
«Το θείο τραγί» από το μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα, σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, με τους Άρη Μπινιάρη, Βίκτωρα Κουλουμπή και Πάνο Σαρδέλη.
«Ο μισάνθρωπος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Αιμιλιανό Σταματάκη, Στέλιο Ιακωβίδη, Θάνο Μπίρκο, Πάνο Παπαδόπουλο, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Βερόνικα Δαβάκη και Ροζαμαλία Κυρίου.
«Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή, με τους Γιώργο Κιμούλη, Πέγκυ Σταθακοπούλου και Νίκη Παληκαράκη.
«Τα ορφανά» του Ντένις Κέλι, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τους Μαρία Κίτσου, Μιχάλη Οικονόμου και Γιάννη Νιάρρο.
«Ο θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, με τους Γιώργο Γάλλο, Μαρία Σκουλά, Αργύρη Ξάφη, Νίκο Χατζόπουλο, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Σεϊρλή, Υβόννη Μαλτέζου και Γιώργο Μπινιάρη.
«Αέρας» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία της Νατάσας Ζαγκλή, με τις Ράνια Οικονομίδου και Μάνια Παπαδημητρίου.
«Η πιανίστρια» της Ελφρίντε Γέλινεκ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, με τους Στεφανία Γουλιώτη και Χρήστο Λούλη.
«Το μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου, με τους Δημήτρη Λάλο, Ελενα Μαυρίδου και Δήμητρα Κούζα.
«Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή, με τους Ρηνιώ Κυριαζή, Ειρήνη Κουμπαρούλη και Κώστα Σεβδαλή.
«Περηφάνια και προκατάληψη» από το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν, σε διασκευή του Άρη Ασπρούλη και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη, με τους Ευγενία Δημητροπούλου, Δημήτρη Μοθωναίο, Κώστα Φαλελάκη, Αγησίλαο Μικελάτο και Ελεάνα Καυκαλά.
«Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, με την Άννα Φόνσου.
«Ο ζητιάνος» από το μυθιστόρημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, με τους Λεωνίδα Κακούρη, Κατερίνα Μπιλάλη, Θεοδώρα Σιάρκου, Μαρία Καρακίτσου, Στέλιο Γεράνη, Τάσο Σωτηράκη, Γιώτα Τσιότσκα και Λευτέρη Παπακώστα.
«Η προξενήτρα» του Θόρντον Γουάιλντερ, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Καραγιάννη, με τους Μαρία Καβογιάννη, Παύλο Χαϊκάλη, Κωνσταντίνο Γαβαλά, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Γιάννη Στόλλα, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Φοίβο Ριμένα, Αυγουστίνο Κούμουλο κ.ά.
«Να πεθάνει ο Χάρος» του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά, με τους Δημήτρη Πιατά και Θωμά Κοροβίνη.
Τις επόμενες ημέρες, το αρμόδιο τμήμα της ΕΡΤ θα επικοινωνήσει με τους παραγωγούς, προκειμένου να υπογραφούν οι αντίστοιχες συμβάσεις.
Στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, η αρμόδια εσωτερική επιτροπή της εταιρείας θα συνεδριάσει και πάλι, προκειμένου να εισηγηθεί την επόμενη ομάδα ραδιοφωνικών παραστάσεων.