Skip to main content
17 Νοεμβρίου 2014 20:40

Τρεις νέοι επίγειοι σταθμοί ενισχύουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Γράφει: Σ.Χ.
fbac28fdc75eb628dc0d8b8621375479 XL 37479458

Τρεις νέοι σταθμοί που κατασκευάστηκαν σε τρία νησιά στις άκρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη λήψη των κλήσεων κινδύνου μέσω δορυφόρων, από όλη την Ευρώπη και τις γύρω περιοχές. Το επίγειο δίκτυο της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης του Galileo μετά από μία σημαντική δοκιμή, είναι ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση ανθρώπινων ζωών…

Τρεις νέοι σταθμοί που κατασκευάστηκαν σε τρία νησιά στις άκρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη λήψη των κλήσεων κινδύνου μέσω δορυφόρων, από όλη την Ευρώπη και τις γύρω περιοχές.

Το επίγειο δίκτυο της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης του Galileo μετά από μία σημαντική δοκιμή, είναι ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Οι τρεις σταθμοί κατασκευάστηκαν στο νορβηγικό νησί Spitsbergen στον αρκτικό ωκεανό, στο Maspalomas που βρίσκεται στο μεγαλύτερο νησί (Gran Canaria) των ισπανικών Κανάριων Νήσων και στη Λάρνακα της Κύπρου, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο που περικλείει την Ευρώπη. Οι τρεις σταθμοί συντονίζονται και επιβλέπονται από το κέντρο ελέγχου της Τουλούζης, στη Γαλλία.

Κάθε σταθμός είναι εξοπλισμένος με τέσσερις κεραίες για την ανίχνευση των κλήσεων κινδύνου που αναμεταδίδονται από δορυφόρους που είναι τοποθετημένοι σε τροχιές μέσου ύψους, και περιλαμβάνουν μέχρι αυτή τη στιγμή 14 δορυφόρους GPS, δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Galileo και ένα ρωσικό δορυφόρο Glonass.

Οι τρεις σταθμοί συνδέονται μεταξύ τους, για να λειτουργούν από κοινού, έτσι ώστε οι 12 κεραίες να ανιχνεύουν ταυτόχρονα τους δορυφόρους. Μία σειρά δοκιμών που έγιναν το καλοκαίρι απέδειξαν την αυξημένη αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης.

«Οι νέες υποδομές έρευνας και διάσωσης, που σχεδιάστηκαν από τον ESA και χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τμήμα του προγράμματος Galileo, είναι η συμβολή μας στο σύστημα Cospas-Sarsat, το παλιότερο και μεγαλύτερο σύστημα δορυφορικό σύστημα διάσωσης στον κόσμο», εξηγεί ο Fermin Alvarez Lopez του ESA.

Το σύστημα Cospas-Sarsat ιδρύθηκε από τον Καναδά, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, και είναι ένα παγκόσμιο σύστημα ταχείας ανίχνευσης των κλήσεων κινδύνου, και ενημέρωσης των τοπικών αρχών έρευνας και διάσωσης. Από τη δημιουργία του το 1979, βοήθησε και έσωσε περισσότερα από 35.000 άτομα.

Οι φάροι κινδύνου του συστήματος Cospas-Sarsat μπορούν να αγοραστούν έτοιμοι, και να ενεργοποιηθούν από οποιονδήποτε βρίσκεται σε κίνδυνο στην ξηρά, στον αέρα ή στη θάλασσα. Οι αναμεταδότες δορυφόροι λαμβάνουν το σήμα, το ενισχύουν και το αναμεταδίδουν στους επίγειους σταθμούς.

Οι σταθμοί αυτοί προσδιορίζουν κατά προσέγγιση τη θέση του σήματος και ενημερώνουν τις αρχές έρευνας και διάσωσης.

«Μέχρι σήμερα το Cospas-Sarsat βασιζόταν στους δορυφόρους χαμηλής και υψηλής τροχιάς. Αλλά οι μέσες τροχιές, όπως αυτές των Galileo, είναι καλύτερες: συνδυάζουν ένα ευρύ πεδίο κάλυψης, με ισχυρότερη μετατόπιση Doppler, αυξάνοντας τις πιθανότητες εντοπισμού της κλήσης κινδύνου ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η ευρύτερη κάλυψη σημαίνει επίσης ότι χρειάζονται λιγότεροι σταθμοί εδάφους – ως εκ τούτου φτάνουν μόλις τρεις για να διαχειριστούν όλη την περιοχή εξυπηρέτησης.

Οι φάροι κινδύνου εκπέμπουν στιγμιαία σήματα στα UHF κάθε 50 δευτερόλεπτα. Οι σταθμοί πρέπει να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν τα σήματα που λαμβάνουν σε μία απόσταση έως 5 χιλιομέτρων μετά από 10 λεπτά.

Αποδεικνύοντας της απόκριση του συστήματος, οι αυτόματες κλήσεις κινδύνου από δύο πρόσφατες τραγωδίες εντοπίστηκαν ταχύτατα κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης του συστήματος: η πτώση της πτήσης Malaysia Airlines Flight 17 στην Ουκρανία τον Ιούλιο, και η σύγκρουση δύο ιταλικών Tornado τον επόμενο μήνα.

http://www.esa.int/Our_Activities/Navigation/New_sites_will_boost_European_search_and_rescue

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Infomir MAG555
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει νέα παραλαβή του πρόσφατου μοντέλου της Infomir, του MAG555. Πρόκειται για μια ευέλικτη συσκευή που μετατρέπει οποιαδήποτε τηλεόραση σε κόμβο ψυχαγωγίας. Με υποστήριξη…
Ruijie-Reyee e-Lighten
Στη σημερινή ταχύτατη ψηφιακή εποχή, η αξιόπιστη και αδιάκοπη σύνδεση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη τόσο για τα σπίτια, τα διαμερίσματα, τις πολυκατοικίες, όσο και για τις επιχειρήσεις, και, εφόσον…
IKUSI FLOW Smart Headend
εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομής τηλεοπτικών καναλιών, τόσο μέσω IP όσο και μέσω RF. Οι υπηρεσίες δ…
SatLink ST6988
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου οργάνου ST-6988 της SatLink. Πρόκειται για έναν φορητό μετρητή χειρός, που είναι συμβατός με DVB-S/S2/T/T2 και MPEG-2 H.265/HEVC (10 Bit). Με το σ…
Supervoice SVC-WBT41
Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η ανάγκη για καθαρή επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων των επιχειρήσεων, αλλά σαφώς και με τους πελάτες των έκαστων εταιρειών. Είτε πρόκειται για κέντρο τηλεπικοινω…
TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής γραμμής L269
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, μετά τους ενισχυτές κεραίας θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών γραμμής. Οι ενισχυτές γραμμής διατίθενται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο καθένας έχει τα…
IKUSI by FAGOR IPolo SIT 402/422
Η σειρά IPolo SIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα SAT to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή δορυφορικών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μοντέλα S…
TP-Link Omada EAP772-Outdoor
Το νέο σημείο πρόσβασης EAP772-Outdoor από τη σειρά Omada της TP-Link παρέχει μια λύση δικτύου Wi-Fi που είναι ευέλικτη, στιβαρή, εύκολη στην ανάπτυξη και διαχειρίσιμη. Είναι σχεδιασμένο για εγκατάσ…
IKUSI by FAGOR IPolo TIT 402/422
Η σειρά IPolo TIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα TER to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή επίγειων ψηφιακών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μον…
Prolink PLT-288B
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς καλωδίων PLT-288B της Prolink. Πρόκειται για νέας γενιάς ενεργά οπτικά καλώδια HDMI σε HDMI με βύσματα 24 επίχρυσων επαφών, τα οπο…
IKUSI by FAGOR STT 8000
Η IKUSI by FAGOR έχει παρουσιάσει 4 ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μοντέλα Transmodulators της σειράς STT 8000, για αλλαγή διαμόρφωσης από DVB-S/S2 QPSK/8PSK σε DVB-T COFDM στην μπάντα 47-862 MHz. Τα μοντέλ…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «…
Salonica Electronix 2025
Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Μαρίου 2025, στο Porto Palace Hotel Thessaloniki διεξήχθη το μεγαλύτερο event της αγοράς συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης, δικτύων και τεχνολογίας ξενοδοχείων για το 2025…
Sat & Zap, Μάιος 2025
Ο ισχυρός Astra 1P στις 19.2 ανατολικά έχει ήδη αντικαταστήσει πλήρως τον παλιό 1ΚR και μερικώς τον 1Μ. Αρκετά εύκολη και η λήψη των ρωσικών καναλιών στις 80 ανατολικά. 3 Sat HD Astra 1P – 19…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.