Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το πρότυπο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DVB-T
Σε αυτό το άρθρο θα εκθέσουμε μια συνοπτική περιγραφή του ευρωπαϊκού συστήματος επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DVB-T και θα το συγκρίνουμε με τα πρότυτα της δορυφορικής και καλωδιακής τηλεόρασης, DVB-S και DVB-C.
Μετά από μια καθυστέρηση σε σχέση με τα πρότυπα DVB-S και DVB-C, το πρότυπο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, έφτασε και γρήγορα κατέκτησε τις επίγειες μεταδόσεις. Το DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestial, Eπίγεια Ψηφιακή Εκπομπή του Βίντεο) είναι το τρίτο της σειράς των ευρωπαϊκών συστημάτων ψηφιακής τηλεόρασης. Το DVB-S για τη δορυφορική τηλεόραση και DVB-C για την καλωδιακή, πιστοποιήθηκαν το 1994, ενώ οι προδιαγραφές του DVB-T οριστικοποιήθηκαν το 1999. H καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκο από τα άλλα δύο, και αν και σχεδιάσθηκε να έχει τη μέγιστη ομοιότητα, χρησιμοποίησε εντελώς διαφορετικό και ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα διαμορφώσεως. Το πρότυπο όμως είχε τεράστια απήχηση και προχώρησε πολύ γρήγορα και πλέον εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και της δικιά μας.
- Το πιο ισχυρό πλεονέκτημα της ψηφιακής, έναντι της αναλογικής TV, είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης εκπομπής πολλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, επιλεγμένης ποιότητας και ευκρίνειας, μέσα από την ίδια συχνότητα και δυφιορροή (bitstream). Για παράδειγμα, σε δυφιορροή των 20Mbits/s για το κανάλι της τηλεόρασης των 8MHz, είναι δυνατό να «χωρέσουν» 4 τηλεοπτικά προγράμματα, που έχουν την ποιότητα της συμβατικής τηλεοπτικής εικόνας (5Mbit/s). Το πλεονέκτημα αυτό αποτελεί, ταυτόχρονα, ισχυρό οικονομικό κίνητρο για τους παροχείς τηλεοπτικών προγραμμάτων.
- Οι αμφίδρομες υπηρεσίες είναι ένα κίνητρο, που αναδεικνύεται μέσα από την ψηφιακή TV και αλλάζει τη στάση του τηλεθεατή απέναντι στην τηλεοπτική συσκευή, από παθητική σε ενεργητική. Τηλεαγορές, EPG, video on demand, είναι μερικές από αυτές.
- Σε τεχνικό επίπεδο, σε σύγκριση με την αναλογική TV, το DVB μειώνει κατά την εκπομπή το λόγο σήματος προς θόρυβο, μέχρι περίπου 30dB (1000 περίπου φορές), ώστε στο τμήμα του δέκτη να φτάνει το ίδιο σήμα. Αυτό, έχει ως επακόλουθο, την αποτελεσματικότερη χρήση του φάσματος συχνοτήτων (επανάληψη της ίδιας συχνότητας σε μικρότερες αποστάσεις), αλλά και την αποτελεσματική χρήση εσωτερικών κεραιών στους δέκτες.
- Iσχυρή προστασία σε σφάλματα. Oι προδιαγραφές των ψηφιακών συστημάτων, προβλέπουν ρυθμό δυφιακών σφαλμάτων (BER, Bit Error Rate) της τάξης του 10-11. O ρυθμός αυτός μπορεί να ερμηνευθεί σαν σφάλμα ενός δυφίου (bit), ανά ώρα εκπομπής. Αυτό ισχύει, εφόσον ο λόγος σήματος προς θόρυβο, είναι ανώτερος κάποιου προβλεπόμενου ορίου. Αντίθετα, το αναλογικό σήμα, είναι πολύ πιο επιρρεπές στις παρεμβολές.
- Δυνατότητα μεταβλητού bitstream για κάθε κανάλι, ανάλογα με την απαίτηση ποιότητας του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι παροχείς μπορούν να αυξάνουν την ποιότητα μιας εκπομπής, που έχει υψηλότερες απαιτήσεις (π.χ. μιας ταινίας), εις βάρος κάποιας άλλης που έχει λιγότερες (π.χ. ενός δελτίου ειδήσεων).
Πρόσθετα πλεονεκτήματα του DVB–T
Τα αποτελέσματα στις εικόνες μας…