Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 195
TM 655
SECURITY REPORT 158
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9 Ιουνίου 2011 13:27

Η τεχνολογία των Card splitter

…υπό το πρίσμα του Card splitter v3

Γράφει: Γιώργος Ζώτος
de9732a7147142174baba8b4293e386b XL ddd60233

Featured | Η ιστορία του Card Splitter… Η διαφορά του με το Card Sharing… Η εξέλιξη και η τεχνολογία πίσω από την εφαρμογή… Η λειτουργία του Card Splitter v3… Μια τεχνολογία που απασχόλησε πολύ τον χώρο της δορυφορικής τηλεόρασης και η ανάλυσή της σίγουρα προσφέρει πολλές γνώσεις.

Λίγη ιστορία
Η πρώτη μου επαφή με την ιδέα του card splitter ήταν στο βιβλίο European Scrambling Systems 3 (ISBN: 1-873556-02-0). Εκεί αναφέρονταν η ιδέα του τρόπου χρήσης μίας κάρτας από περισσότερους αποκωδικοποιητές και μάλιστα ο συγγραφέας της είχε δώσει και το όνομά του ΄΄The McCormac Hack΄΄ (σελίδα 7-26, 7-27). Ο συγγραφέας περιέγραφε μια συσκευή που διαχειριζόταν την επίσημη συνδρομητική κάρτα, η οποία επικοινωνούσε ασύρματα με τους δέκτες.
Πέρασαν μερικά χρόνια μέχρι το ενσύρματο card splitter να βγει στην αγορά και… αρκετά περισσότερα, μέχρι να μετατραπεί σε ασύρματο. Η πρώτη υλοποίηση card splitter έγινε στο Ισραήλ και ουσιαστικά ήταν ένα κουτί που επέτρεπε τη σύνδεση τριών δεκτών σε μία κάρτα (Irdeto). Η επιτυχία της ήταν μεγάλη, παρόλο που τότε μόνο οι δέκτες Panasat, Nokia και Galaxis διέθεταν ενσωματωμένο Irdeto. Με βάση αυτό, ο κατασκευαστής κυκλοφόρησε και μία μονάδα επέκτασης για ακόμα 3 δέκτες, φτιάχνοντας έτσι ένα διαμοιραστή κάρτας 1 προς 6. Το σύστημα αυτό ονομαζόταν smartsplit.
Η επιτυχημένη πορεία του smartsplit ανακόπηκε από την- κυριολεκτικά- επέλαση των πειρατικών καρτών Ιrdeto, που έφτασαν να πωλούνται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Περί τα μέσα του 2000, η εταιρεία που το κατασκεύαζε έκλεισε. Όμως η τεχνογνωσία πέρασε σε έναν ασιάτη και η παραγωγή συνεχίστηκε κάπου στην ανατολή. Το νέο εργοστάσιο είχε την ιδέα για συμβατότητα με περισσότερα συστήματα κωδικοποίησης (Viaccess, Seca, Irdeto 2 κ.ά.), ενώ η μονάδα πλέον μπορούσε να μοιράσει μία κάρτα σε περισσότερους δέκτες (16). Μάλιστα, βγήκε κάποια στιγμή και μονάδα που δεχόταν 2 κάρτες, ώστε ο ίδιος εξοπλισμός να μπορεί να μοιράσει 2 συνδρομές ταυτόχρονα.
Στην Ελλάδα, το CS άρχισε να έχει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την έλευση του Irdeto 2, αφού το παλαιότερο Irdeto ήταν διάτρητο και κυκλοφορούσαν χιλιάδες (!) πειρατικές κάρτες.
 
H λειτουργία του Card splitter
Η ευκολία χρήσης του card splitter βασίζεται στον τρόπο λειτουργίας του. Σε κάθε δέκτη, στην είσοδο της κάρτας πρόσβασης (smartcard reader slot) έμπαινε μία πλακέτα «σκλάβος» (slave). Ο σκλάβος συνδεόταν με την κεντρική μονάδα (master), με τη χρήση τηλεφωνικού καλωδίου. Ο σκλάβος εμφανιζόταν στο δέκτη σαν επίσημη συνδρομητική κάρτα (δηλαδή ο δέκτης θεωρούσε ότι στη θύρα πρόσβασης υπήρχε μία κανονική συνδρομή). Ο δέκτης ζητούσε από την κάρτα πληροφορίες και ο σκλάβος διαβίβαζε την εντολή αυτή στην κεντρική μονάδα. Η κεντρική μονάδα τακτοποιούσε τις εντολές που λάμβανε από τον εκάστοτε δέκτη και με τη σειρά της, τις διαβίβαζε στην επίσημη συνδρομητική κάρτα. Τις απαντήσεις που λάμβανε από την κάθε εντολή, τις έστελνε πίσω στο σκλάβο που έστειλε την εντολή. Με απλά λόγια, ο κάθε δέκτης νόμιζε ότι είχε μια επίσημη κάρτα στη διάθεσή του. Από την άλλη πλευρά, η επίσημη κάρτα απλά νόμιζε ότι ήταν τοποθετημένη σε ένα δέκτη, που ο χρήστης του έκανε γρήγορο ζάπινγκ! Και οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να δουν τι πραγματικά συνέβαινε.
 
Το card splitter δεν επενέβαινε στις εντολές που έστελνε ο δέκτης προς την κάρτα, ούτε σε αυτές που επέστρεφαν από την κάρτα προς τον κάθε δέκτη. Ουσιαστικά έπαιζε το ρόλο του τροχονόμου – δρομολογητή, διαβιβάζοντας τις εντολές με τη σειρά στη κάρτα και στον κάθε δέκτη. Αυτή η απλή ταξινόμηση των εντολών έδωσε τη δυνατότητα στο card splitter να είναι συμβατό με όλους τους δέκτες που διέθεταν επίσημη υλοποίηση κάποιου συστήματος κωδικοποίησης, αλλά και με τους περισσότερους δέκτες και CAMs με UCAS, που κάνουν καλή απομίμηση των συστημάτων αυτών.
 
Card splitter vs Card sharing (CS vs CaSh)
To card sharing (CaSh) και το CS διαφέρουν πάρα πολύ στον τρόπο λειτουργίας τους. Το card sharing ξεκίνησε από την εποχή που κυκλοφόρησαν δέκτες με συνδέσεις δικτύου. Για να κατανοήσουμε πώς δουλεύει το CaSh, θα πρέπει να αναφερθούμε πολύ επιγραμματικά στον τρόπο που είναι κωδικοποιημένα τα δορυφορικά κανάλια DVB. Η κωδικοποίηση όλων των καναλιών DVB βασίζεται στο CSA (Common Scrambling Algorithm). Ο αλγόριθμος αυτός για να κάνει την αποκωδικοποίηση, χρειάζεται ένα κλειδί 64 bit, από όπου μόνο τα 48 είναι σημαντικά. Το σύστημα που ελέγχει τη συνδρομή (π.χ. Irdeto, Viaccess κ.ά.) παρέχει αυτό το κλειδί στον επεξεργαστή και αυτός με τη σειρά του ‘ξεκλειδώνει’ το κανάλι. Το κλειδί αυτό λέγεται dCW (decrypt Control Word). Με άλλα λόγια, όλα τα κλειδωμένα κανάλια DVB είναι κωδικοποιημένα με το CSA και το σύστημα πρόσβασης (Irdeto, Viaccess κ.λπ.), απλά παρέχει τα κλειδιά CW για να γίνει η αποκωδικοποίηση. Για να γίνει σωστά η αποκωδικοποίηση, πρέπει να παρέχεται στον επεξεργαστή του δέκτη μέσα από το transport stream, σε τακτά χρονικά διαστήματα και το CW.
Το κάθε CW έχει συγκεκριμένο χρόνο που είναι ενεργό (validity period), που καθορίζεται κατά την εκπομπή. Ο χρόνος αυτός είναι συνήθως μέχρι 10 δευτερόλεπτα. Μόλις εξαντληθεί αυτό το χρονικό περιθώριο, πρέπει να εκδοθεί νέο CW, για να συνεχιστεί η αποκωδικοποίηση. Υπάρχουν όμως και κανάλια που έχουν σταθερό CW, δηλαδή είναι το ίδιο για πάντα. Αυτά λέγονται κανάλια CCW (Constant Control Word).
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, αν υπάρχει το CW δεν μας ενδιαφέρει το σύστημα κωδικοποίησης των καναλιών. Δηλαδή, για την κάθε στιγμή μίας μετάδοσης, το CW είναι το ίδιο για όλους τους δέκτες. Μάλιστα, αν ποτέ σπάσει ο αλγόριθμος CSA, τότε όλες οι μεταδόσεις DVB θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, γιατί ό,τι κωδικοποίηση και να διαθέτουν, θα μπορεί να παρακαμφθεί. Να αναφέρω ότι έχουν δημοσιευθεί μερικές μελέτες – κυρίως πτυχιακές εργασίες – που αναφέρουν τρόπους παράκαμψης ή ξεκλειδώματος του CSA, όμως καμία υλοποίηση αυτών (αν υπάρχει) δεν έχει γίνει δημόσια γνωστή. Εδώ να σας βάλω σε σκέψεις: Γιατί οι πειρατές δεν χτυπάνε το CSA και πάνε για τα συστήματα κωδικοποίησης (Irdeto, Viaccess κ.λπ.);
Το card sharing λοιπόν, βασίζεται κυρίως στη μετάδοση – εκπομπή κωδικών CW. Με κάποιο τρόπο ο server αποκτά πρόσβαση σε αυτά (συνήθως με τη χρήση κάποιας επίσημης συνδρομής) και τα αναμεταδίδει σε όλους τους δέκτες, που είναι συνδεμένοι σε αυτόν. Ουσιαστικά, ο δέκτης πελάτης του server παρακάμπτει το σύστημα κωδικοποίησης και απλά λέει στο server: ‘Δώσε μου το CW του καναλιού τάδε’.
Όπως βλέπετε λοιπόν, το card splitter και το card sharing διαφέρουν ριζικά στον τρόπο υλοποίησής τους. Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δηλαδή μία κάρτα να εξυπηρετεί περισσότερους από ένα δέκτη. Βασικές διαφορές όμως των δύο συστημάτων, παρατηρούνται και στη φιλοσοφία κατασκευής τους. Το μεν CS φτιάχτηκε για οικιακή χρήση, το δε CaSh για πειρατεία. Αυτό απορρέει και από τον τρόπο λειτουργίας τους. Το CS ουσιαστικά δρομολογεί και ταξινομεί εντολές από το δέκτη προς την κάρτα και ανάποδα, χωρίς να επεμβαίνει σε αυτές, ενώ το CaSh επεμβαίνει ριζικά στον τρόπο λειτουργίας του δέκτη και ασχολείται καθαρά με κωδικούς του CSA.
Ο τρόπος αυτός λειτουργίας των συστημάτων καθορίζει ουσιαστικά και το πόσους δέκτες μπορεί να οδηγήσει το κάθε ένα. Στο CS αυτό καθορίζεται από δύο παραμέτρους και αυτές είναι ο χρόνος που είναι ενεργό το CW (CW validity period) και το πόσο γρήγορα απαντά η κάρτα. Αν για παράδειγμα ο χρόνος αυτός είναι 10 δευτερόλεπτα, πόσες εντολές μπορεί να δώσει και να λάβει από την επίσημη συνδρομητική κάρτα και να τη μοιράσει στους δέκτες μέσα σε αυτόν το χρόνο; Όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος αυτός, τόσο πιο λίγες εντολές. Το ίδιο ισχύει και αν η κάρτα απαντά πολύ αργά. Π.χ., αν θέλει 1 δευτερόλεπτο να επεξεργαστεί την κάθε εντολή, σε 10 δευτερόλεπτα θα μπορεί το πολύ να απαντήσει σε 10 εντολές δεκτών. Στο CaSh, ο server μπορεί να μοιράσει το CW σε εκατοντάδες -και μερικές φορές σε χιλιάδες δέκτες, μέσα στον ίδιο χρόνο. Επίσης, στο CaSh ο server μπορεί να διαχειριστεί περισσότερες από μία συνδρομές. Εύλογα λοιπόν απορούμε γιατί υπάρχει ακόμα το CS. Όμως το CS παρέχει τα εξής πλεονεκτήματα:
– Το CS δεν απαιτεί ειδικούς δικτυακούς δέκτες.
– Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και ιδιοκτησιακού χαρακτήρα δέκτες.
– Δεν θέλει ειδικές γνώσεις ή προγραμματισμό για τη λειτουργία του.
– Ουσιαστικά, είναι plug and play. Το έβαλες και ξένοιασες.
Όμως έχει και τα μειονεκτήματά του:
– Μπορεί να οδηγήσει λίγους δέκτες και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Άλλωστε, η χρήση του προορίζεται για μία οικία, η οποία, πόσους δέκτες μπορεί να έχει;
– Δεν μπορεί να μοιράσει πάνω από μία κάρτα.
Η απλότητα αυτού του CS το καθιστά προσιτό σε κάθε χρήστη δορυφορικού δέκτη. Η πιο απλή εφαρμογή σε μια οικία είναι ο διαμοιρασμός κάρτας σε 2 θέσεις, στο σαλόνι και στην κρεβατοκάμαρα. Βέβαια, με τη χαμηλή τιμή δεκτών μπορεί να μπει δέκτης και στην κουζίνα ή στα παιδικά δωμάτια και να είναι όλοι στην οικογένεια ευχαριστημένοι, βλέποντας ο κάθε ένας το κανάλι που επιθυμεί από την ίδια συνδρομή.
Βέβαια, αν θέλετε να μοιράσετε παραπάνω από μία συνδρομή, θα πρέπει να καταφύγετε στην υλοποίηση CaSh και φυσικά να διαθέτετε και ανάλογους δέκτες με θύρα LAN.
Την απλότητα χρήσης του CS τη ζήλεψαν και μερικοί κατασκευαστές δεκτών. Π.χ., η M-Vision στη σειρά 9085, ενσωματώνει λειτουργίες CS στους δικτυακούς της δέκτες. Μάλιστα, αυτό γίνεται με τον ίδιο τρόπο που εργάζεται το CS, δηλαδή όχι με τη χρήση CW, αλλά με τη δρομολόγηση και ταξινόμηση εντολών. Γι’ αυτό άλλωστε μπορεί να καλύψει μόνο 4 δέκτες στο οικιακό δίκτυο (home net) και μέχρι 20 στο ιδιόκτητο (private net). Παρομοίως και η σειρά δεκτών MX από την Yu-Ma-Tu, που μπορεί να καλύψει μέχρι 8 δέκτες.
 
Card splitter: Ενσύρματο και ασύρματο
Το card splitter κυκλοφορεί αρκετά χρόνια, ακόμα και πριν εμφανιστεί το card sharing. Το card splitter ήταν κυρίως ενσύρματο. Έπρεπε δηλαδή να περαστεί καλώδιο τηλεφώνου και να συνδεθεί η κεντρική μονάδα ακτινωτά με τους σκλάβους, που έμπαιναν μέσα στον card reader του κάθε δέκτη. Το ενσύρματο card splitter έχει εξελιχθεί αρκετά τα χρόνια της κυκλοφορίας του και τώρα είναι γνωστό ως v2. Η σταθερότητά του είναι τέτοια, που του επιτρέπει να δουλέψει άψογα, ακόμα και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπως π.χ. κέντρα εκπομπής, κεντρικές διανομές σε ξενοδοχεία, πλοία κ.λπ.
Αρχές του 2006 είχε κυκλοφορήσει μία συσκευή, το SmartWi, που έκανε θραύση. Ήταν ένα ασύρματο splitter με δυνατότητα να μοιράζει κάρτα σε 3 συνολικά δέκτες. Αυτό είχε αρκετά μειονεκτήματα και παρόλες τις τρελές πωλήσεις που έκανε, άφησε πολλούς ανικανοποίητους από τις επιδόσεις του. Το χαμηλό του κόστος, δυστυχώς, αντικατοπτρούσε τη χαμηλή ποιότητα κατασκευής, την κακή λειτουργία του και την ελλιπή υποστήριξη που παρείχε η εταιρεία που το κατασκεύαζε.
Η εταιρεία Card Splitter, το καλοκαίρι του 2006, ξεκίνησε τη δημιουργία του v3. Το v3 είναι ένα ασύρματο card splitter, χωρίς όμως τα μειονεκτήματα του smartwi. Μάλιστα, για να πετύχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σκοπό αυτό, δεν βιάστηκε να βγει στην αγορά. Κυκλοφόρησε σε περιορισμένο κλειστό κύκλο για ένα χρόνο,  ώστε να μαζευτούν οι εντυπώσεις των χρηστών και να διορθωθούν προβλήματα και λάθη στη λειτουργία του. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του, το χρωστά στον υποφαινόμενο …
 
Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε το v3
Το v3 όπως και το v2 μπορεί να μοιράσει 5 συστήματα κωδικοποίησης (ένα κάθε φορά) και συγκεκριμένα, τα Irdeto, Viaccess, Seca-Μediaguard, Conax και Cryptoworks. Το v3 βασίζεται σε κάποιες έτοιμες μονάδες της decibit, που δουλεύουν στην μπάντα ISM στα 2.4GΗz. Περισσότερα για αυτές θα βρείτε στο site www.decibit.com. Υπάρχουν 3 τέτοιες μονάδες και βάσει αυτών έχει διαμορφωθεί και η κατασκευή του v3. Τα 3 decibit module είναι το Α (ή ΑΧ), το B και το C.
Το Α και το Β ουσιαστικά είναι η ίδια μονάδα, με τη διαφορά ότι το Α διαθέτει ενσωματωμένη κεραία, ενώ το B διαθέτει φις SMB, για να βιδώσετε εκεί κάποιο είδος κεραίας, π.χ. μαστίγιο. Η μονάδα C είναι σαν τη B στο θέμα της κεραίας, όμως διαθέτει και ένα ακόμα επίπεδο ενίσχυσης για να πετύχει μεγαλύτερη ισχύ εκπομπής.
Βάσει αυτών βγαίνουν και 2 κεντρικές μονάδες v3, η B και η C. Μονάδα A δεν υπάρχει. Η κάθε μονάδα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 64 σκλάβους, όμως εμπορικά διατίθεται σαν κιτ, μία μονάδα με 3 σκλάβους. Το ότι μπορείτε να βάλετε 64 σκλάβους δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε και 64 δέκτες. Στην πράξη, το πόσους δέκτες θα μπορέσει να εξυπηρετήσει μία μονάδα, εξαρτάται από τις ίδιες παραμέτρους που καθορίζονται και στο ενσύρματο CS: το χρόνο CW και την ταχύτητα απόκρισης της επίσημης κάρτας.
Οι εργοστασιακοί συνδυασμοί πώλησης του v3 είναι:
B+AAA: Μονάδα τύπου Β και 3 σκλάβοι τύπου Α
B+BBB: Μονάδα τύπου Β και 3 σκλάβοι τύπου Β
C+BBB: Μονάδα τύπου C και 3 σκλάβοι τύπου B
C+CCC: Μονάδα τύπου C και 3 σκλάβοι τύπου C
Οι διάφοροι μεταπωλητές βέβαια, μπορούν να προσφέρουν και άλλους συνδυασμούς, μιας και όλοι οι σκλάβοι μπορούν να δουλέψουν με όλες τις κάρτες (π.χ. B+ABB).
 
Αφού η C είναι πιο ισχυρή, γιατί δεν βγαίνουν όλα C και υπάρχουν όλες αυτές οι επιλογές;
Ο λόγος είναι τεχνικός και έχει να κάνει με την κατασκευή του C. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο συνδυασμός C+AAA έχει χειρότερη απόδοση από τον B+AAA. Γι’ αυτούς που θέλουν να ξέρουν, αυτό έχει να κάνει με το έξτρα επίπεδο που περνάει το σήμα στα decibit τύπου C. Δηλαδή η ευαισθησία λήψης των C, είναι χαμηλότερη των B. Στους σκλάβους B η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται από την ενίσχυση (gain), που προσφέρουν οι κεραίες.
Ο επόμενος βασικός λόγος είναι ότι τα C θέλουν μεγαλύτερο ρεύμα (current) για τη λειτουργία τους. Οι περισσότεροι δέκτες με ενσωματωμένο αναγνώστη κάρτας, μπορούν να δώσουν λίγα μόλις mA, που δεν είναι αρκετά για να οδηγηθεί o C σκλάβος και έτσι οι σκλάβοι τύπου C απαιτούν εξωτερική τροφοδοσία 7,5V, που παρέχεται από εξωτερικό τροφοδοτικό.
Οι επιδόσεις του v3 σε ανοιχτό χώρο είναι (με κεραίες 5dbi):
B+A (μονάδα Β και σκλάβος A) μεταξύ 60 και 80 μέτρων
B+B και C+B μεταξύ 100 και 120 μέτρων
C+C μεταξύ 500 και 600 μέτρων (!)
Βέβαια, σε εσωτερικό χώρο η περιοχή κάλυψης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τοίχους, οπλισμό (σίδερα), πάχος μπετόν, έπιπλα… Εμπειρικά θα λέγαμε ότι το Α θα καλύψει κοντινές αποστάσεις περίπου 10 μέτρων. Το Α είναι επίσης ιδανικό για χρήση μέσα σε ένα χώρο, π.χ. αίθουσα συνεδρίασης, καφενείο κ.λπ. (βέβαια εκεί μπορεί να μην είναι νόμιμη η χρήση της, λόγω των ειδικών συμφωνιών που απαιτούνται για τη συνδρομή). Το Α σε γενικές γραμμές καλύπτει άνετα ένα σπίτι μέχρι 130 τετραγωνικά, σε ένα επίπεδο. Το B μπορεί να καλύψει διανομές μεταξύ ορόφων και το C αρκετά μεγαλύτερη επιφάνεια. Ακόμα όμως και το C δεν πρόκειται να καλύψει εύκολα μια 4όροφη πολυκατοικία, αλλά είπαμε, δεν είναι αυτός ο προορισμός του και η αρχική του φιλοσοφία.
Για να πετύχετε μεγαλύτερη κάλυψη πρέπει να πειραματιστείτε με τις κεραίες. Αν προτίθεσθε να κάνετε αυτό, μπορείτε να προμηθευτείτε τα κιτ χωρίς τις εργοστασιακές τους κεραίες, που είναι συνήθως 1 Dbi ή 5Dbi (ανάλογα με το κατάστημα αγοράς) και να γλιτώσετε έτσι και κάποιο κόστος.
Οι κεραίες omni (μαστίγιο) 1dbi έχουν ύψος 5cm, αυτές των 5dbi έχουν ύψος 20cm και τέλος οι κεραίες 9dbi έχουν ύψος 40cm. Όσο μεγαλύτερο το gain τόσο καλύτερα, αλλά το κόστος ανεβαίνει εκθετικά και η διάσταση το ίδιο. Μια κεραία 40cm μπροστά στο δέκτη, εκτός του ότι θα μοιάζει με μιναρέ, είναι ‘μαγνήτης’ ζημιών. Ένα μικρό άγγιγμα και θα δουλέψει σαν μοχλός, καταστρέφοντας το σκλάβο. Όσοι έχουν παιδιά, ας το σκεφτούν αυτό.
 
Περιγραφή των επιμέρους εξαρτημάτων του v3
Η κεντρική μονάδα απαιτεί τροφοδοσία 7,5 μέχρι 9V, με το συν στο κέντρο. Διαθέτει 2 ενδεικτικά LED, όπου το ένα είναι κόκκινο και το άλλο ανοιχτό κόκκινο ή πράσινο, ανάλογα με τον τύπο της μονάδας (ανοιχτό κόκκινο C, πράσινο B). Η κάρτα τοποθετείται με το chip (επαφές) προς τα κάτω και μπαίνει μέσα στη σχισμή, μέχρι να τερματίσει και να σβήσει το κόκκινο LED. Όταν το κόκκινο LED είναι αναμμένο, η μονάδα ΔΕΝ εργάζεται.
Το άλλο LED είναι ενδεικτικό επικοινωνίας. Αναβοσβήνει όταν στέλνονται ή λαμβάνονται εντολές προς ή από την κάρτα. Μόλις τοποθετηθεί η κάρτα στη μονάδα, το LED αυτό φωτοβολεί για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό υποδηλώνει την αρχική ανάγνωση της κάρτας από τη μονάδα. Κατόπιν τούτου, αναβοσβήσιμο αυτού του LED, υποδηλώνει επικοινωνία με την κάρτα από κάποιο σκλάβο.
Οι σκλάβοι Α και Β δεν απαιτούν εξωτερική τροφοδοσία για να δουλέψουν, όμως οι C λόγω της μεγαλύτερης ισχύος τους, δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν από τον αναγνώστη κάρτας των δεκτών και απαιτούν εξωτερική τροφοδοσία 7,5V με συν στο κέντρο. Η τροφοδοσία είναι προαιρετική, γιατί ναι μεν οι δέκτες δεν μπορούν να οδηγήσουν τις C, όμως τα περισσότερα CI module δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των C. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα ένα C θα δουλέψει σε κάποιο module, χωρίς εξωτερική τροφοδοσία.
Όλοι οι σκλάβοι διαθέτουν ενδεικτικό LED, που υποδηλώνει επικοινωνία με το δέκτη στον οποίο είναι τοποθετημένη. Το LED φωτοβολεί όταν περνάνε δεδομένα. Αν είναι μόνιμα αναμμένο ή σβηστό, δεν περνάνε δεδομένα.
Η επικοινωνία μεταξύ της κεντρικής μονάδας και των σκλάβων γίνεται σε μεγάλη ταχύτητα, που είναι 1Mbit (από την έκδοση λογισμικού 0705.20 και μετά).
Η έκδοση λογισμικού αναγράφεται με κάποιο αυτοκόλλητο πάνω στις μονάδες και στους σκλάβους. Η έκδοση πρέπει να είναι 0705.20 και μετά και για να υπάρχει ομαλή λειτουργία πρέπει οι σκλάβοι να διαθέτουν το ίδιο λογισμικό με την κεντρική μονάδα.
Όλα τα κομμάτια του v3 είναι αναβαθμιζόμενα. Οι μονάδες B, C και οι σκλάβοι B, C έχουν αρκετό χώρο στη μνήμη τους και μπορούν να φορέσουν λογισμικό που υποστηρίζει ταυτόχρονα Irdeto, Viaccess, Seca-mediaguard, Conax και Cryptoworks. Αντιθέτως, οι κάρτες τύπου Α έχουν 2 λογισμικά, ένα για το irdeto και ένα για τα υπόλοιπα συστήματα.
 
Παντρεμένες κάτρες και Card Splitter
Με την έλευση των “παντρεμένων” καρτών το σκηνικό άλλαξε και η εφαρμογή των Card Splitter περιορίστηκε. Από την άλλη πλευρά είναι ένα σημαντικό κομμάτι του χώρου της δορυφορικής τηλεόρασης όπου τεχνολογικά μας μαθαίνει πολλά και δεν παύει να κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Κλείνοντας, να αναφέρω ότι η χρήση του cardsplitter και του με οποιοδήποτε τρόπο διαμοιρασμού συνδρομής, είναι παράνομη, αν δεν αφορά δικές σας κάρτες, σε δικό σας χώρο. Επίσης, ακόμα και αυτό, μπορεί να εξαρτάται από το συμβόλαιο με τον πάροχο της συνδρομής. Π.χ., το Sky Αγγλίας δεν επιτρέπει το διαμοιρασμό κάρτας ακόμα και στο ίδιο σπίτι και επιβάλλει την αγορά ξεχωριστής συνδρομής (σε χαμηλότερο κόστος) για τη χρήση αυτή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Multiswitches Stand Alone & Cascade της Ikusi by Fagor
Μία εξαιρετική σειρά πολυδιακοπτών από την Ikusi by Fagor περιλαμβάνει μοντέλα Stand Alone και Cascade multiswitch για διανομή Sat-IF+Ter σε εγκαταστάσεις κάθε μεγέθους, με δυνατότητα επεκτάσεων α...
Fracarro MBJ3rFM+3UU 700
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Fracarro MBJ3rFM+3UU 700. Πρόκειται για ένα μοντέλο ενισχυτή τηλεόρασης πολλαπλών ζωνών εσωτερικού χώρου, με 3 εισόδους (FM+III+DAB, UHF), με ενίσχ...
MaxHub Pivot & MTR Certified Console
Η MaxHub εισάγει νέες τεχνολογίες που ολοκληρώνουν δυναμικά το Q4 του 2024, ανακοινώνοντας δύο μεγάλες εξελίξεις, το MaxHub Pivot και την κονσόλα MTR Certified. Η MaxHub καινοτομεί, συνεχίζοντας ν...
TP-Link ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία ...
Διαθέσιμος ο νέος τιμοκατάλογος για τα προϊόντα Ikusi by Fagor
Είναι πλέον διαθέσιμος ο νέος τιμοκατάλογος για τα προϊόντα Ikusi by Fagor. Ο τιμοκατάλογος περιλαμβάνει τα γνωστά προϊόντα της Ikusi που είναι ακόμα σε παραγωγή και προϊόντα της Fagor, τα οποία σ...
Fracarro LP45F 700 5G & LP45 MINI 5G
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή των νέων κεραιών LP45F 700 5G και LP45 MINI 5G της Fracarro. Πρόκειται για λογαριθμικές προσυναρμολογημένες κεραίες για τη ζώνη των UHF, που χαρακτηρίζ...
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Θωρακισμένοι ενισχυτές κεραίας
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, οι οπο...
TP-Link SX3032F
Η TP-Link παρουσιάζει το SX3032F, ένα διαχειριζόμενο switch με συνολική χωρητικότητα 640Gbps, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων δικτυακών περιβαλλόντων. ...
Audien BT-525TB & BT-525TW
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων ηχείων BT-525TB (μαύρου χρώματος) και BT-525TW (λευκού χρώματος) της Audien. Πρόκειται για αδιάβροχα πλαστικά ηχεία 2 δρόμων ισχύος 50 ...
Arli Keystone-14718
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή πριζών Keystone-14718 της Arli. Πρόκειται για universal πρίζες δικτύου που ενσωματώνουν μία υποδοχή για θύρα CAT 8.1 RJ45. Διαθέτει πλαίσιο λευκού χρώμ...
Engel AC0565E
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή της νέας βάσης Engel AC0565. Πρόκειται για μια πολύ καλής ποιότητας επιτραπέζια βάση για τηλεοράσεις 32 έως 65 ιντσών, με μέγιστο βάρος 40 κιλών. Είναι...
Brateck LDT66-T02V / LDT03-23MA / LDT66-T024
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει την παραλαβή νέων βάσεων της Brateck, που είναι κατάλληλες για TV, PC και monitor. Αναλυτικά, περιλαμβάνονται τα εξής μοντέλα: LDT66-T02V: Βάση γραφείου ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιανουαρίου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το...
HDMI Modulators
Η διανομή τηλεοπτικού προγράμματος μιας οπτικοακουστικής πηγής σε πολλαπλές τηλεοράσεις είναι ένα σενάριο που σήμερα εφαρμόζεται ευρύτατα τόσο στο σπίτι, όσο και στα ξενοδοχεία ή ακόμα και σε διάφ...
XENIA 2024
Η Ψηφιακή Τηλεόραση περιηγήθηκε στην XENIA 2024, που διοργανώθηκε Σάββατο 23 με Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο Metropolitan Expo. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση, που είναι πλήρως αφιερωμένη στην τουρισ...
Sat & Zap Ιανουαρίου 2025
Πληθώρα ιρανικών καναλιών ως συνήθως (που εκπέμπονται από τις ΗΠΑ), αλλά και μερικά αγγλόφωνα από διάφορες χώρες. Η μεγαλύτερη κινητικότητα στους δορυφόρους κοντά στις 52 ανατολικά. AFV Ame...