Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 199
TM 721
sec162
satpraxis 2022
AC25
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2 Απριλίου 2021 10:09

Η «Ευφυΐα» της NASA έτοιμη να «ακουμπήσει» την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη»

c5a67e9b7634105976de2330637032f8 XL d5ab1c87

Το ελικόπτερο «Ευφυΐα» της NASA πλησιάζει πιο κοντά στο παρθενικό του ταξίδι στον Άρη, αφού κατέβασε και τα τέσσερα πόδια του, θέτοντάς το σε θέση για να αγγίξει την επιφάνεια του Άρη. Υπενθυμίζεται πως η «Ευφυΐα» έφτασε στον Άρη δεμένη στο κάτω μέρος του Rover Perseverance. Σύμφωνα με τη NASA η διαδικασία που ακολουθήθηκε έγινε «βήμα προς βήμα» ενώ…

Το ελικόπτερο «Ευφυΐα» της NASA πλησιάζει πιο κοντά στο παρθενικό του ταξίδι στον Άρη, αφού κατέβασε και τα τέσσερα πόδια του, θέτοντάς το σε θέση για να αγγίξει την επιφάνεια του Άρη. Υπενθυμίζεται πως η «Ευφυΐα» έφτασε στον Άρη δεμένη στο κάτω μέρος του Rover Perseverance. Σύμφωνα με τη NASA η διαδικασία που ακολουθήθηκε έγινε «βήμα προς βήμα» ενώ η πλήρης ανάπτυξη του ελικοπτέρου στον Άρη πρόκειται να κρατήσει περίπου έξι μέρες.

Μάλιστα από τη στιγμή που έχει βρεθεί κατάλληλη θέση για τη δοκιμαστική του πτήση η ομάδα της NASA σκοπεύει να το απελευθερώσει σταδιακά έτσι ώστε να το φέρει με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη. Έτσι λοιπόν όταν η «Ευφυΐα» κυκλοφορήσει στο πρώτο «ελικοδρόμιο» ενός άλλου πλανήτη τότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την απογείωσή της. Σημειώνεται πως το ελικόπτερο μεταφέρει μαζί του ένα μικρό κομμάτι του «Flyer», που πέταξε για πρώτη φορά το 1903 (είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τους αδερφούς Wright).
Η πτήση της «Ευφυΐας» στοχεύει να είναι η πρώτη σε έναν άλλον κόσμο, τόνισε σε δηλώσεις της η Lori Glaze, διεθύντρια του τμήματος πλανητικής επιστήμης στην έδρα της NASA. «Εάν η πτήση στεφθεί με επιτυχία τότε θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε περισσότερο τους ορίζοντές μας και να διευρύνουμε το τι μπορούμε να κάνουμε με την εξερεύνηση στον Άρη».

Μόλις το ελικόπτερο και οι ομάδες του Rover επιβεβαιώσουν ότι το Perseverance βρίσκεται ακριβώς εκεί που θέλουν να βρίσκεται – «μέσα στο αεροδρόμιο» – τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης του στην επιφάνεια του Άρη. «Μόλις ξεκινήσουμε την ανάπτυξη, δεν υπάρχει καμία επιστροφή. Όλες οι δραστηριότητες είναι στενά συντονισμένες, μη αναστρέψιμες και εξαρτώνται η μία από την άλλη», τόνισε η Φάρα Άλιμπεϊ με εξιδείκευση στην μηχανική συστημάτων. «Εάν υπάρχει ακόμη μια υπόδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως αναμενόταν, ενδέχεται να αποφασίσουμε να καθυστερήσουμε για ένα sol (μια ημέρα του Άρη) ή περισσότερο μέχρι να έχουμε καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Η διαδικασία ανάπτυξης του ελικοπτέρου θα έχει διάρκεια περίπου έξι sol- (που ισοδυναμεί με έξι ημέρες και τέσσερις ώρες στη Γη). Στο πρώτο sol, θα απελευθερωθεί ο μηχανισμός κλειδώματος που βοήθησε το ελικόπτερο να διατηρηθεί σταθερό στο κάτω μέρος του Rover τόσο κατά την απογείωση του από τη Γη όσο και κατά την προσγείωση στον Άρη. Στα επόμενα sol μέχρι το τέταρτο θα γίνουν προσπάθειες μέχρις ότου το ελικόπτερο παραμείνει 13 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του Άρη.

Στο πέμπτο η NASA θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το Rover ως πηγή ενέργειας για να φορτίσει τη μπαταρία της «Ευφυΐας». Μόλις το ελικόπτερο καταφέρει να αναπτυχθεί στον Άρη θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση σε 30 sol. Ο ακριβής χρόνος της πρώτης πτήσης θα παραμείνει ρευστός καθώς οι μηχανικοί επεξεργάζονται λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την ανάπτυξη του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τη NASA κατά την πρώτη δοκιμή το ελικόπτερο θα απογειωθεί λίγα μέτρα από το έδαφος και θα αιωρείται για περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά θα προσγειωθεί. Όπως επισημαίνει η NASA αυτή θα είναι η πρώτη πτήση με κινητήρα στον Άρη. Ωστόσο η πτήση στον Άρη θα είναι πολύ πιο δύσκολη από μία πτήση στη Γη καθώς ο Άρης έχει το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η θερμοκρασία στον Άρη τις βραδινές ώρες μπορεί να φτάσει ακόμα και τους -90 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παγώσουν και να σπάσουν μη προστατευμένα ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Έτσι λοιπόν η «Ευφυΐα» για να καταφέρει να επιβιώσει θα χρειαστεί αρκετή ενέργεια, που παράγεται από τις ηλιακές του δυνάμεις, με σκοπό να τροφοδοτηθούν οι εσωτερικοί θερμαντήρες. Υπενθυμίζεται πως το Perseverance φιλοξενεί τη βάση της «Ευφυΐας», επιτρέποντας την επικοινωνία με τη Γη. Επί του παρόντος, η NASA και η ESA σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν δύο ακόμη διαστημόπλοια που θα εγκαταλείψουν τη Γη το 2026 και θα φτάσουν στον Άρη το 2028.

Πηγή: protothema.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 2/4/2021)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής γραμμής L269
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, μετά τους ενισχυτές κεραίας θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών γραμμής. Οι ενισχυτές γραμμής διατίθενται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο καθένας έχει τα…
IKUSI by FAGOR IPolo SIT 402/422
Η σειρά IPolo SIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα SAT to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή δορυφορικών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μοντέλα S…
TP-Link Omada EAP772-Outdoor
Το νέο σημείο πρόσβασης EAP772-Outdoor από τη σειρά Omada της TP-Link παρέχει μια λύση δικτύου Wi-Fi που είναι ευέλικτη, στιβαρή, εύκολη στην ανάπτυξη και διαχειρίσιμη. Είναι σχεδιασμένο για εγκατάσ…
IKUSI by FAGOR IPolo TIT 402/422
Η σειρά IPolo TIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα TER to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή επίγειων ψηφιακών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μον…
Prolink PLT-288B
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς καλωδίων PLT-288B της Prolink. Πρόκειται για νέας γενιάς ενεργά οπτικά καλώδια HDMI σε HDMI με βύσματα 24 επίχρυσων επαφών, τα οπο…
IKUSI by FAGOR STT 8000
Η IKUSI by FAGOR έχει παρουσιάσει 4 ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μοντέλα Transmodulators της σειράς STT 8000, για αλλαγή διαμόρφωσης από DVB-S/S2 QPSK/8PSK σε DVB-T COFDM στην μπάντα 47-862 MHz. Τα μοντέλ…
IKUSI by FAGOR IPolo SIT 402/422
Η σειρά IPolo SIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα SAT to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή δορυφορικών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μοντέλα S…
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής γραμμής Mini Line
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, μετά τους ενισχυτές κεραίας θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών γραμμής. Οι ενισχυτές γραμμής διατίθενται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο καθένας έχει τα…
Akubela HyPanel Lux Knob
Η τελευταία καινοτομία της Akubela, το HyPanel Lux Knob συνδυάζει κορυφαία τεχνολογία με εκλεπτυσμένο σχεδιασμό, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην εμπειρία του έξυπνου κτιρίου. Σε μια εποχή όπου η…
Ekselans ODU LTE 4G router
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολυάριθμα μικρά ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τις περιόδους των διακοπών και όχι μόνο. Μία ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία που πρέπει να παρέχει κάθε μικρό ξενοδο…
Grandstream GRP2610(P)
Η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, και όλες οι επιχειρήσεις που βασίζονται στην επικοινωνία αναζητούν λύσεις που θα βοηθήσουν στο να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ένα από τα π…
Promax MD-200C
Η Promax – εκτός από κορυφαία πεδιόμετρα – παράγει μία ευρεία γκάμα οργάνων μέτρησης για όλες τις εφαρμογές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψηφιακό επιτραπέζιο πολύμετρο MD-200C, το οποίο φέ…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «…
Salonica Electronix 2025
Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Μαρίου 2025, στο Porto Palace Hotel Thessaloniki διεξήχθη το μεγαλύτερο event της αγοράς συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης, δικτύων και τεχνολογίας ξενοδοχείων για το 2025…
Sat & Zap, Μάιος 2025
Ο ισχυρός Astra 1P στις 19.2 ανατολικά έχει ήδη αντικαταστήσει πλήρως τον παλιό 1ΚR και μερικώς τον 1Μ. Αρκετά εύκολη και η λήψη των ρωσικών καναλιών στις 80 ανατολικά. 3 Sat HD Astra 1P – 19…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.