Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
2 Νοεμβρίου 2024 10:23
1 Νοεμβρίου 2024 10:05
1 Νοεμβρίου 2024 10:00
1 Νοεμβρίου 2024 09:59
1 Νοεμβρίου 2024 09:40
1 Νοεμβρίου 2024 09:12
1 Νοεμβρίου 2024 09:02
1 Νοεμβρίου 2024 09:00
1 Νοεμβρίου 2024 08:49
18 Φεβρουαρίου 2011 02:00
Συνέντευξη με τον Μπάμπη Γιαννόπουλο (babgia)
Γράφει: Νίκος Δρικάκης
Ο Μπάμπης είναι ένας άνθρωπος που δεν ασχολείται πολλά χρόνια με τα δορυφορικά πράγματα. Όσο το έκανε, όμως, λόγω και της επαγγελματικής του εμπειρίας, το έκανε με πάθος και μεράκι, προσπαθώντας να αναλύσει σε βάθος τα πώς και τα γιατί της δορυφορικής λήψης. Τελευταία έχει χαθεί από τα διάφορα fora του είδους, αφού αν και συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα του στον ουρανό, αυτή τη φορά το κάνει προς τιμή της νέας του «τρέλας» που είναι η Αστρονομία.
Μπάμπη, σε καλωσορίζουμε με χαρά στη «φωνή των αναγνωστών». Δώσε μας ένα μίνι βιογραφικό σου, να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να με φιλοξενήσετε στις σελίδες του περιοδικού σας. Είμαι ηλεκτρονικός και έχω τελειώσει την Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών «ΑΙΚ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ». Δούλευα στον ΟΤΕ, και λίγο πριν βγω στη σύνταξη (δούλευα στις ραδιοζεύξεις), πήρα την απόφαση να τοποθετήσω ένα κάτοπτρο. Ουσιαστικά ξεκίνησα από τα δύσκολα, αφού στο Tecatel 122×137 που αγόρασα, τοποθέτησα actuator και positioner κάνοντας το κινητό. Οι δυσκολίες που είχα λόγω της εμπειρίας μου δεν ήταν πολλές, αλλά την «πάτησα» με τη ρύθμιση των ακριανών δορυφόρων του τόξου. Παρατήρησα πως για να πιάσω τον Ισπανό στις 30W έπρεπε να κατέβω 2 πόντους. Κάνοντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις το πρόβλημα λύθηκε, με το τόξο του κατόπτρου να εκτείνεται από τις 80Ε ως τις 30W.
Περίγραψέ μας την εγκατάστασή σου και την εξέλιξη της.
Μετά το κινητό Tecatel 122×137 που ανέφερα παραπάνω, αγόρασα ακόμα ένα κάτοπτρο της ίδιας εταιρείας, μικρότερων όμως διαστάσεων (110×120) και ξεκίνησα να το φορτώνω LNB δοκιμάζοντας την απόδοση του στις παράκεντρες λήψεις. Αφού συγκόλλησα τρεις universal μπάρες στήριξης, τοποθέτησα σε αυτό 9 LNB κάνοντας λήψη από τον Sirius 4.8E μέχρι τις 30W. Τέλος, έβαλα ένα Neco Toroidal με σκοπό να καλύψω τους ανατολικούς δορυφόρους από 53Ε-9Ε. Τη δέσμη των 53Ε όμως μου την «έκοβε» το Tecatel 110 που είχα τοποθετήσει λίγο πιο μπροστά από το Τ-90 στην ταράτσα, και έτσι δεν κατάφερα να την πιάσω πηγαίνοντας μέχρι τις 45Ε. Στους πιο εμπορικούς δορυφόρους Astra και Hot Bird είχα βάλει και διπλά LNB για να παρακολουθούν και οι γυναίκες της οικογένειας στο σαλόνι.
Τι διακοπτικό υλικό χρησιμοποίησες για όλα αυτά τα LNB;
Αρχικά ξεκίνησα με ένα 8×1 Maximum που δεν με προβλημάτισε, στη συνέχεια αγόρασα ακόμα έναν 8αρη της ίδιας εταιρείας, ο οποίος ήταν όπως αποδείχθηκε άλλη έκδοση και για να δουλέψει ήθελε άλλες ρυθμίσεις. Κάποια στιγμή τους αντικατέστησα με ένα SPAUN 4×1 πρωτόκολλο 1.1 και τέσσερα DiSEqC 4×1 Maximum πρωτοκόλλου 1.0. Επίσης στο τελευταίο Maximum 4/1 στην τελευταία θέση συνέδεσα το κινητό μου κάτοπτρο και το 8/1 maximum που πάει στο δεύτερο tuner του IPbox.
Δέκτες που έχεις χρησιμοποιήσει;
Από τα χέρια μου έχουν περάσει ο DM7000, ο ΙPbox 400s, ένας Metabox δέκτης αλλά και ένας DM500. Δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τους δέκτες γιατί δεν είχα και ποτέ συνδρομή.
Έχεις ξεχωρίσει κάποιο LNB;
Καλά αποτελέσματα έχω πάρει από το λευκό MTI AP8-T2NRC.
Κάποια αγορά που ευχαριστήθηκες ή μετάνιωσες;
O διακόπτης Spaun που αγόρασα, αν και τον πλήρωσα λίγο ακριβά, είναι πραγματικά εξαιρετικό μηχάνημα. Αυτό που μετάνιωσα είναι που αγόρασα ένα DiSEqC τόνου 8/1, που ο πωλητής που μου τον έδωσε υποστήριζε πως μπορεί να γυρίζει τα δύο οχτάρια DiSEqC. Δηλαδή στέλνοντας τον τόνο πάνω ο δέκτης, να γυρίζει τον ένα 8×1 διακόπτη στον άλλο 8×1 που είχα. Δεν δούλεψε ποτέ, και αυτή τη στιγμή δουλεύει με πόρτες ΑΒ.
Κινητό η παράκεντρες; Τι προτιμάς;
Δεν έχω καταλήξει ακόμα. Πιστεύω πως και οι δύο τρόποι λήψης έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Η παράκεντρη λήψη έχει ιδιαίτερο κόπο για να φέρεις το LNB στη σωστή του θέση και δεν θα συμβούλευα να το κάνει κάποιος αν έχει κάποιο sat finder των 10 ευρώ και όχι ένα επιλογικό πεδιόμετρο. Επίσης, όσο μεγαλύτερο το κάτοπτρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να το φέρεις στο δορυφόρο, γιατί ο λοβός του κατόπτρου στενεύει όσο μεγαλώνει η διάμετρος του. Κάτοπτρο 1.20m είναι σημαντικά πιο δύσκολο σε παράκεντρη λήψη απ ότι ένα 80αρι.
Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς για τη ρύθμιση των κατόπτρων σου;
Μέχρι και τις παράκεντρες του Tecatel 1.10m, χρησιμοποιούσα ένα κοινό satfinder με άντιγα και ηχητικό σήμα για να εντοπίζεις τη θέση με το ισχυρότερο σήμα. Από εκεί και πέρα αγόρασα ένα πεδιόμετρο Horizon το οποίο πραγματικά μου έλυσε τα χέρια.
Αγαπημένοι δορυφόροι; Τι παρακολουθείς;
Θα έλεγα τον Astra 19.2E γιατί μέχρι πρότινος εκεί είχε πολλά κανάλια με «εύθραυστη κωδικοποίηση». Προτιμώ να παρακολουθώ κυρίως μουσικά κανάλια και ιδιαίτερη προτίμηση έχω στο Deluxe Music.
Είσαι συνδρομητής σε κάποιο πακέτο;
Δεν υπήρξα ποτέ συνδρομητής σε κάποιο πακέτο. Προτιμώ να είμαι «ελεύθερος σκοπευτής» και να εντοπίζω κανάλια free to air που υπάρχουν σε διάφορους δορυφόρους. Επίσης, και η μηνιαία συνδρομή που ζητά η Nova είναι αρκετά υψηλή και για αυτό έχω αποφασίσει να απέχω.
Σχετικά με την αναμενόμενη πλατφόρμα του ΟΤΕ;
Υπήρξα συνδρομητής στην IPTV πλατφόρμα του Conn-x tv, αλλά δεν έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Πιθανόν επειδή ήταν και στο ξεκίνημα της η υπηρεσία ίσως να μην είχαν γίνει οι σωστές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να χάνω πολύ σε ταχύτητα για να έχω τηλεόραση. Αν βγει πλέον από δορυφόρο έχοντας καλό περιεχόμενο και λογική τιμή πολύ πιθανό να γραφτώ συνδρομητής.
Κάποια χαρακτηριστική στιγμή στην ταράτσα που θυμάσαι;
Όταν τοποθετώντας παράκεντρα ένα LNB στις 4.8Ε στην τύχη, έπεσα «καρφί» πάνω στον δορυφόρο που ήθελα να στοχεύσω. Δεν χρειάστηκε καμία επιπλέον ρύθμιση!
Πώς είναι η αναλογική λήψη στη Ν. Μάκρη;
Χάλια! Κάποια κανάλια δε παίζουν καθόλου καλά. Εν έτει 2011 και σε μια περιοχή που απέχει 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα έχουμε κανάλια με χιόνια και που χάνουν το συγχρονισμό. Άλλοι παίρνουν από Στείρα και άλλοι από Κάρυστο.
Κάποια πρακτική συμβουλή εγκατάστασης;
Στο Τ-90 το μυστικό είναι αφού αποφασίσεις που θα κεντράρεις για να βγάλεις τις (±22 μοίρες) αριστερά και δεξιά του, μετά όσο απέχεις από το Νότο σου τόσο πρέπει να γυρίσεις το τιμόνι του Τ-90 για να πάρει τη σωστή κλίση. Λασκάρεις την κεντρική βίδα από πίσω πριν σφίξεις τελείως, και γυρνάς το τιμόνι όσες μοίρες είναι η διαφορά του κέντρου σου με το Νότο για να σου έρθει η κεντρική μπάρα των LNB στη σωστή θέση. Οι υπόλοιποι δορυφόροι θα μας έρθουν κανονικά, αν έχουμε κάνει σωστά τους υπολογισμούς. Έχω και στη σελίδα μου αναλυτικές πληροφορίες.
Για πες μου λίγα πράγματα για τη σελίδα σου.
Ξεκίνησα να την φτιάχνω το 2008, με σκοπό να βοηθήσω τους αρχάριους. Αν και έχει να ανανεωθεί καιρό, νομίζω πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και μέσα στη σελίδα αυτή οι φίλοι που θέλουν να ασχοληθούν με τη δορυφορική λήψη θα βρουν αναλυτικές, κατανοητές και πολύτιμες πληροφορίες συνοδευόμενες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Υπάρχουν ακόμα και τύποι υπολογισμού της απολαβής (gain) των κατόπτρων. Η διεύθυνση για όποιον ενδιαφέρεται είναι η http://users.otenet.gr/~babgia/
Σε ευχαριστούμε πολύ Μπάμπη!
Λεζάντες
1. Το κινητό κάτοπτρο.
2. Το παράκεντρο κάτοπτρο.
3. Ρυθμίσεις με κλινόμετρο.
4. Κάργα LNBs το Torroidal.