Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 180
techmail
SECURITY REPORT 143
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

29 Σεπτεμβρίου 2023 09:03
29 Σεπτεμβρίου 2023 08:49
29 Νοεμβρίου 2010 03:00

Κάψτε την εγγραφή του PVR σε DVD

Γράφει: Αργύρης Νομικός
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fe67669066594495556af774071b785c5 XL

Εάν δεν ήσαστε από τους πολύ λίγους τυχερούς που διαθέτουν τον πανάκριβο και κορυφαίο DM8000, που διαθέτει ενσωματωμένο DVD, τότε η διαδικασία μεταφοράς της εγγραφής του δορυφορικού σας δέκτη σε DVD, θα σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο …από το πάτημα ενός πλήκτρου στο τηλεχειριστήριο.

Σε αρκετούς από εσάς θα έχει προκύψει η ανάγκη, για ποικίλους λόγους, να μεταφέρεται μια εγγραφή από το δορυφορικό σας PVR, σε DVD. Τα πράγματα θα ήταν απλά, αν υπήρχε άμεση ψηφιακή επικοινωνία όλων των PVR με ένα PC και αν δεν υπήρχαν τα απαγορευτικά, που έχουν προσθέσει αρκετές εταιρείες σε πολλά μοντέλα τους.

Για να δημιουργήσουμε ένα DVD από δορυφορικές εγγραφές, πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

 1. Να μεταφέρουμε τα αρχεία στο PC.
 2. Να μετατρέψουμε τα αρχεία σε μορφή κατανοητή από τα προγράμματα επεξεργασίας DVD Authoring. Εδώ φυσικά, δεν μιλάμε για ουσιαστική μετατροπή, αλλά μόνο για αναδιανομή των bits με διαφορετικό τρόπο πολύπλεξης (Demux, Remux), πράγμα που δεν επιφέρει καμία αλλοίωση στην ποιότητα.
 3. Να επεξεργαστούμε τα αρχεία μας, να μοντάρουμε δηλαδή ό,τι μας ενδιαφέρει και να απαλλαγούμε από περιττό υλικό, όπως τις διαφημίσεις.
 4. Να δημιουργήσουμε το DVD.
Η μεταφορά στο PC
Η μεταφορά των αρχείων στο PC αποτελεί το δυσκολότερο τμήμα της διαδικασίας, αφού για αρκετούς δέκτες είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει αυτού του τύπου η μεταφορά. Είναι απορίας άξιο, γιατί κάποιες εταιρείες επιλέγουν αυτόν το δρόμο προστασίας των εγγραφών, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη μεταφορά τους στο PC και την περαιτέρω επεξεργασία τους. Ο λόγος, προφανώς, είναι η προστασία των ταινιών από την πολλαπλή αντιγραφή και την «πειρατεία», όμως η απορία παραμένει, όταν οι ίδιες οι κινηματογραφικές εταιρείες κυκλοφορούν τα DVDs τους με ένα αστείο κλείδωμα, που το αργότερο PC δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 18 δευτερόλεπτα για να το «σπάσει» (συνήθως 1-2 sec), όταν όλες οι δορυφορικές κάρτες γράφουν απευθείας στο PC και όταν πολλά PVR επιτρέπουν ευκολότατη μεταφορά των εγγραφών. Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, μπορούμε να κατατάξουμε τα PVR σε κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που επιτρέπουν ή απαγορεύουν τη μεταφορά των εγγραφών στο PC.
α) Δέκτες με σύνδεση δικτύου. Σε αυτήν την κατηγορία, ανήκουν οι Dreambox, οι Αzbox, οι IPBox και άλλοι “λινουξάτοι” ή μη, δέκτες . Η μεταφορά αρχείων γίνεται μέσω δικτύου, με οποιονδήποτε FTP Client.
β) Δέκτες με θύρα USB. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται. Ορισμένοι δέκτες έχουν την USB θύρα μόνο για αναβάθμιση, ενώ κάποιοι (Topfield, Humax κλπ) επιτρέπουν και την επικοινωνία με PC, για μεταφορά αρχείων. Για να γίνει όμως η μεταφορά ή θα χρειαστεί driver που να δηλώσει τη συσκευή σαν USB Storage Device (αφού τα XP βλέπουν τους δέκτες απλά σαν  USB  Device και ζητούν driver) ή να προσφέρεται από την εταιρεία ειδικό πρόγραμμα για τη μεταφορά.
γ) Δέκτες χωρίς θύρα σύνδεσης με PC. (εξαιρείται η RS-232 που χρησιμεύει για αναβάθμιση) Η κατηγορία αυτή δυστυχώς, περιλαμβάνει αρκετούς PVR δέκτες της αγοράς. H μόνη λύση που διαφαίνεται να υπάρχει σε αυτήν την κατηγορία δεκτών, είναι το «άνοιγμα» του δέκτη και η μεταφορά του δίσκου στο PC. Δυστυχώς όμως και αυτή η λύση αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές μάταια. Οι περισσότεροι δέκτες χρησιμοποιούν για το φορμάρισμα του δίσκου ένα διαφορετικό file system, το οποίο αναφέρεται σαν AV PES/TS File System. Το σύστημα δεν είναι FAT, δεν είναι NTFS, δεν είναι Linux, επομένως δεν αναγνωρίζεται από τα κοινά συστήματα υπολογιστών. Μόνη μας ελπίδα είναι η μεταφορά του δίσκου στο PC και η χρήση ειδικού προγράμματος διαχείρισης Partition και Format, αλλά το πιθανότερο είναι η “εγχείριση” να μην αποδειχθεί καρποφόρα.
H μετατροπή και η επεξεργασία
Αν καταφέρουμε να μεταφέρουμε τις εγγραφές μας στο PC, θα δούμε ότι αυτές δεν αναγνωρίζονται ούτε από το Media Player των Windows, ούτε από τα συνηθισμένα προγράμματα επεξεργασίας.  Αυτό είναι λογικό, αφού ένα δορυφορικό σήμα εκπέμπεται με τη μορφή Transport Stream, είναι δηλαδή ένα ψηφιακό σήμα, όπου όλες οι πληροφορίες εικόνας και διαφορετικών ήχων (π.χ. περισσότερες γλώσσες), περιέχονται στην ίδια ψηφιακή ακολουθία (σειρά) σε πολύπλεξη (multiplexing). Η εικόνα είναι συμπιεσμένη, με συμπίεση MPEG-2, υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη δομή με τα κοινά MPEG-2 αρχεία, αλλά και με τα DVD αρχεία (VOBs), παρόλο που κι αυτά έχουν συμπίεση MPEG-2 και πολύπλεξη.
Το σήμα εγγράφεται λοιπόν στο σκληρό δίσκο (κρατώντας όλες τις πληροφορίες) σαν αρχείο Transport Stream (ανεξαρτήτως κατάληξης, αφού κάθε δέκτης χρησιμοποιεί δική του, όπως .TS, .REC κλπ). To πρώτο πράγμα που πρέπει λοιπόν να γίνει, είναι να μετατραπεί το Transport Stream σε MPEG-2. Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική μετατροπή, που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα, αλλά μόνο για διαφορετική κωδικοποίηση. Αφού το σήμα μετατραπεί, μπορούμε να το επεξεργαστούμε. Αν και η μετατροπή και η επεξεργασία είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, τα αναφέρουμε μαζί, επειδή κάποια από τα προγράμματα που θα αναφέρουμε, εκτελούν και τις δύο εργασίες.

PVAStrumento
To PVAStrumento της εταιρείας Offeryn είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο απλής μετατροπής TS αρχείων, σε MPEG. Το παραγόμενο αρχείο είναι παραμετροποιήσιμο από το πρόγραμμα, σε VCD (MPEG-1) ή SVCD και DVD (MPEG-2). Το πρόγραμμα δίνει ακόμα δυνατότητα αποπολύπλεξης (Demux) του TS, σε δύο διαφορετικά αρχεία (m2v για την εικόνα και mpa για τον ήχο),  πληροφορίες ανάλυσης και bitrate, καθώς και δυνατότητα split (διαχωρισμού) των παραγόμενων αρχείων σε μεγέθη 650 MB, 700MB, 792ΜΒ και 2GB, για χρήση σε δισκάκια διαφορετικών χωρητικοτήτων (CD ή DVD). To πρόγραμμα έχει ακόμα τη δυνατότητα να διορθώσει απώλειες καρέ ή ανωμαλίες στη δομή του MPEG, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο στις δορυφορικές εγγραφές και ειδοποιεί αν βρει τυχόν λάθη. Βέβαια, όλες αυτές οι δυνατότητες είναι παραμετροποιήσιμες, αλλά οι αλλαγές των παραμέτρων, συνιστώνται, μόνο σε προχωρημένους χρήστες.
DVR-Studio
To DVR-Studio είναι ένα πρόγραμμα μετατροπής TS αρχείων σε MPEG, που παρέχει ταυτόχρονα και εικόνα προεπισκόπησης του αρχείου TS. Το πρόγραμμα δίνει δυνατότητα απευθείας μετατροπής σε MPEG-2 ή αποπολύπλεξης (Demux) του TS αρχείου σε δύο διαφορετικά αρχεία (m2v για την εικόνα και mpa για τον ήχο). Το πρόγραμμα είναι shareware (με πλήρεις δυνατότητες για ένα μήνα) και έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Haenline Software To DVR-Studio προσφέρει ακόμα δυνατότητα στοιχειώδους μοντάζ, μέσω της εντολής cut και της μπάρας πλοήγησης. Μπορούμε δηλαδή να κόψουμε τμήματα της εγγραφής που δεν χρειαζόμαστε και να κρατήσουμε μόνο την ωφέλιμη πληροφορία.

TMPG
Enc MPEG Editor
Το TMPGEnc είναι ένα πλήρες shareware πρόγραμμα επεξεργασίας και μετατροπής MPEG αρχείων. O λόγος που το αναφέρουμε εδώ, είναι ότι αναγνωρίζει άμεσα τα Transport Stream αρχεία των δορυφορικών εγγραφών και επομένως, μπορεί όλη η μετατροπή και επεξεργασία να γίνει μόνο μέσω αυτού του προγράμματος. Το TMPEGenc δεν έχει καμία σχέση με τα προγράμματα μετατροπής ή στοιχειώδους μοντάζ που προαναφέραμε, αφού είναι ένας πλήρης μετατροπέας και ένας απλός Video editor. To πρόγραμμα ξεκινάει με ένα βασικό μενού, που μας ζητάει να αρχίσουμε ένα νέο project ή να συνεχίσουμε ένα παλιό. Επιλέγοντας νέο Project, οδηγούμαστε σε ένα νέο παράθυρο, που μας ζητάει να προσθέσουμε αρχεία. Μπορούμε να προσθέσουμε σχεδόν ό,τι τύπο αρχείου βίντεο θέλουμε, όπως AVI, MPEG, m2v, TS κλπ. Στα δεξιά, υπάρχει ένα πλήκτρο επιλογής cut-edit, που πατώντας το, οδηγούμαστε στη μονταζιέρα του προγράμματος. Η μονταζιέρα αποτελείται από ένα μεγάλο παράθυρο προεπισκόπησης και εμφανίζει καρέ-καρέ την ταινία μας, σε μία γραμμή χρόνου (Timeline). Με τα εργαλεία του προγράμματος, μπορούμε να κόψουμε τις ανεπιθύμητες σκηνές με ακρίβεια καρέ και να δημιουργήσουμε την τελική μορφή της ταινίας. Στη συνέχεια, επανερχόμαστε στο αρχικό μενού και πατάμε το πλήκτρο output. Εμφανίζεται το παράθυρο εξόδου και επιλέγοντας output settings, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη μορφή του αρχείου εξόδου, όσον αφορά το bitrate (VBR, CBR, Quality%), τη μορφή του ήχου και τον τύπο αρχείου.
Παρόλες βέβαια τις δυνατότητές του, το TMPEGenc δεν μπορεί να συγκριθεί με κλασικά προγράμματα Video editing, όπως το Premiere της Adobe ή το Studio της Pinnacle ή ακόμα και το Nero Suite της Ahead, γι’ αυτό, αν κάποιος επιθυμεί κάτι περισσότερο από το κόψιμο-ράψιμο σκηνών (π.χ. εφέ, transitions, χρωματικές διορθώσεις, photo grab και insert, τίτλους, πρόσθετη μουσική, PIP κλπ), θα πρέπει να καταφύγει σε άλλες λύσεις.
Δημιουργία DVD (Authoring)
H διαδικασία δημιουργίας μενού με όμορφο φόντο και κουμπιά, η δημιουργία φωτογραφικών slideshows, η πολλαπλή επιλογή καναλιών ήχου και γενικά η διαμόρφωση ενός πλήρους DVD-Video, ονομάζεται Authoring. H όλη διαδικασία γίνεται με ειδικά προγράμματα ή τμήματα πιο ολοκληρωμένων προγραμμάτων επεξεργασίας, τα οποία, εκτός από τις δικές μας προτιμήσεις, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν και τη δομή του DVD δίσκου, για να γίνει κατανοητός από τα DVD players
Τέτοια προγράμματα κυκλοφορούν πολλά στην ελληνική αγορά και τις περισσότερες φορές συνοδεύουν την αγορά μιας καινούριας συσκευής εγγραφής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το DVD Movie Factory της Ulead, το My DVD της Sonic, το WinDVD Creator της InterVideo, το Nero Suite, της Ahead, το TMPGEnc DVD Author, το Studio της Pinnacle, που είναι ταυτόχρονα και βίντεο editor και αρκετά άλλα.
Ο χρόνος δημιουργίας του DVD από τον υπολογιστή, εξαρτάται από την ταχύτητα του επεξεργαστή, καθώς και από την ανάλυση και το bitrate της εικόνας. Αν η ανάλυση και το bitrate του εισαγομένου MPEG-2  αρχείου είναι συμβατά με DVD, τότε θα χρειαστούν μόνο λίγα λεπτά για την πολύπλεξη και το «κάψιμο» του δίσκου. Δυστυχώς όμως, η ανάλυση του DVD είναι απολύτως συγκεκριμένη (720×576), ενώ τα Transport Stream σήματα δέχονται πολλαπλές αναλύσεις και αρκετοί παροχείς επιλέγουν χαμηλότερα bitrates, για να μειώσουν τον όγκο της πληροφορίας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν κάποιες ώρες για τη μετατροπή (είτε αυτή γίνει στο DVD Authoring πρόγραμμα, είτε στο πρόγραμμα επεξεργασίας). Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μετατροπή πρέπει να γίνει, όση ώρα κι αν χρειαστεί αυτό,  για να μπορέσει να δουλέψει το DVD.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...
 • Triax OTX 1310

  Triax OTX 1310

  Το οπτικό Headend kit OTX 1310 SAT της Triax, αποτελεί ιδανική λύση για τη μεταφορά δορυφορικών και επίγειων σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, με τις ελάχιστες απώλειες. Το OTX 1310 αποτελείται από τ...
 • Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή των νέων πολυδιακοπτών EXR 158, EXR 2908 και EXR 2998 της Kathrein. Πρόκειται για πολυδιακόπτες με 8 εξόδους για ισάριθμους χρήστες, με εναλλαγή πολικ...
 • Redline S50 HD

  Redline S50 HD

  Το νέο μέλος της σειράς Redline S, ο δορυφορικός δέκτης S50 HD, υπόσχεται πολλά περισσότερα από έναν παραδοσιακό δορυφορικό δέκτη. Είναι πολύ οικονομικός και έρχεται κυριολεκτικά σε μέγεθος τσέπης...
 • PNY SSD CS900 250GB

  PNY SSD CS900 250GB

  Οι SSD PNY δίσκοι είναι ιδανικοί για την αντικατάσταση του παλιού σας δίσκου, αλλά και την αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Διαθέτουν μνήμη TLC NAND Flash, που προσφέρει ταχύτερη εκκίνηση του λειτου...
 • Amiko / Redline / Youin

  Amiko / Redline / Youin

  Η εταιρεία AstraSat διαθέτει μεγάλη ποικιλία Android TV Box, τα οποία βασίζονται σε λειτουργικό Android που είναι φτιαγμένο ειδικά για τηλεοράσεις. Με τα Android TV Box, ο χρήστης έχει στη διάθεσή...
 • Nedis TVSM7060WT

  Nedis TVSM7060WT

  Με τη διακριτική και σκανδιναβική σχεδίασή της, η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης της Nedis μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διακόσμηση σπιτιού, παρέχοντας ένα ξύλινο φινίρισμα, καθώς και απλό και ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...