Skip to main content
14 Φεβρουαρίου 2023 10:48

Internet of Things: Ένας στους 10 Έλληνες έχει προσωπικό ρομποτικό βοηθό

smart home d02b612c

Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και ολοένα και περισσότερες καινοτόμες συσκευές και εφαρμογές βρίσκουν τον χώρο τους στο σπίτι μας, στο αυτοκίνητο και στο κινητό μας. Αλλά όχι μόνο.

Υπάρχουν και στην κουζίνα, στις ντουλάπες, στο σαλόνι… Συνδέονται μεταξύ τους, με τον έξω κόσμο και με εμάς, μέσω Internet και φωνητικών εντολών. Χρησιμοποιούνται για να ανοίξουν και να κλείσουν φώτα, να ανάψουν τον θερμοσίφωνα πριν φτάσουμε σπίτι ή να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό. Ακόμα και να σκουπίσουν ή το ψυγείο να παραγγείλει ό,τι λείπει από το σουπερμάρκετ.

Πρόκειται για το λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», όπως λέγεται αλλιώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ή το Internet of Things (IoT).

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2022 αυξήθηκε κατά 56,3% το ποσοστό των Ελλήνων που έκαναν χρήση των εφαρμογών του ΙοΤ σε σχέση με το 2020. Ερευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσω της οποίας συλλέχθηκαν πληροφορίες αναφορικά με τη χρήση συσκευών και συστημάτων (π.χ. κλιματιστικά, φώτα, κάμερες, συστήματα ασφαλείας, «έξυπνα» ρολόγια, αυτοκίνητα) συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο ή και μεταξύ τους, προκειμένου εξ αποστάσεως – από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο – να μπορεί κάποιος να ελέγχει τη χρήση τους ή να κάνει ρυθμίσεις, δείχνει ότι πάνω από ένας στους 10 Ελληνες ηλικίας 16-74 ετών που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το Α’ τρίμηνο του 2022 έχει χρησιμοποιήσει κάποια από τις τεχνολογικά προηγμένες, συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, συσκευές ή συστήματα.

Ποσοστό 7% έχει χρησιμοποιήσει συσκευές και συστήματα για την ασφάλεια της κατοικίας του, όπως είναι τα συστήματα συναγερμού, οι ανιχνευτές καπνού, οι κάμερες ασφαλείας, ακόμα και ειδικές κλειδαριές πόρτας κ.ά., ενώ 7% χρησιμοποιεί οικιακές συσκευές, όπως ηλεκτρική σκούπα-ρομπότ, φούρνο και καφετιέρα, συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο και 4,4% φτάνουν οι χρησιμοποιούμενες συσκευές ή τα συστήματα για την ενεργειακή διαχείριση μιας κατοικίας, όπως είναι οι θερμοστάτες, οι λαμπτήρες κ.ά.

Στην Ελλάδα, το 86,4% όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει κάποια συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο συσκευή γνωρίζει για την ύπαρξή τους. Από αυτούς, οι 6 στους 10 αναφέρουν ότι δεν τις χρειάζονται και 3 στους 10 (27,5%) ότι δεν υπάρχει συμβατότητα με τις συσκευές ή τα συστήματα που διαθέτουν. Για ένα ποσοστό 16,1% το υψηλό κόστος κάνει την αξιοποίηση του ΙοΤ αδύνατη.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι όσο οι Ελληνες εξοικειώνονται με τη χρήση του Διαδικτύου τόσο περισσότερο αναζητούν και χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του. Ετσι σήμερα οι 9 στους 10 (91%) από όσους χρησιμοποίησαν κάποια από τις τεχνολογικά προηγμένες, συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, συσκευές ή συστήματα δηλώνουν ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

Για εκείνους που εντοπίζουν προβλήματα, τα κυριότερα που αναφέρθηκαν είναι η δυσκολία όσον αφορά τη χρήση τους, τη σύνδεση με το Διαδίκτυο, την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης και τα προβλήματα ασφάλειας («χακάρισμα» συσκευής κ.λπ.).

Οι διεθνείς τάσεις του «Internet of Things»

Υπολογίζεται πως έως το 2030 περίπου 7,5 δισ. άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ οι διασυνδεδεμένες συσκευές από περίπου 20 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο θα φτάσουν τα 500 δισεκατομμύρια. Η ευκολία του να μπορείς να ρυθμίζεις και να πραγματοποιείς εργασίες από απόσταση είναι δεδομένη και το Διαδίκτυο των Πράγματων το προσφέρει.

Παγκόσμια μελέτη της Schneider Electric έδειξε ότι οι σημερινοί κάτοχοι «έξυπνων» οικιακών συσκευών – που πιθανότατα έχουν ήδη δει τα οφέλη της έξυπνης τεχνολογίας και την έχουν ενσωματώσει στον τρόπο ζωής τους – είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν 2.613 ευρώ στον τομέα του «smart home».

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι ο «έξυπνος» φωτισμός και οι «έξυπνοι» θερμοστάτες κατάφεραν να είναι πια στις τρεις έξυπνες συσκευές που αγοράζουν πιο πολύ οι καταναλωτές.

Πηγή: https://www.in.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 14/2/2023)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Infomir MAG555
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει νέα παραλαβή του πρόσφατου μοντέλου της Infomir, του MAG555. Πρόκειται για μια ευέλικτη συσκευή που μετατρέπει οποιαδήποτε τηλεόραση σε κόμβο ψυχαγωγίας. Με υποστήριξη…
Ruijie-Reyee e-Lighten
Στη σημερινή ταχύτατη ψηφιακή εποχή, η αξιόπιστη και αδιάκοπη σύνδεση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη τόσο για τα σπίτια, τα διαμερίσματα, τις πολυκατοικίες, όσο και για τις επιχειρήσεις, και, εφόσον…
IKUSI FLOW Smart Headend
εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομής τηλεοπτικών καναλιών, τόσο μέσω IP όσο και μέσω RF. Οι υπηρεσίες δ…
SatLink ST6988
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου οργάνου ST-6988 της SatLink. Πρόκειται για έναν φορητό μετρητή χειρός, που είναι συμβατός με DVB-S/S2/T/T2 και MPEG-2 H.265/HEVC (10 Bit). Με το σ…
Supervoice SVC-WBT41
Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η ανάγκη για καθαρή επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων των επιχειρήσεων, αλλά σαφώς και με τους πελάτες των έκαστων εταιρειών. Είτε πρόκειται για κέντρο τηλεπικοινω…
TP-Link Omada ER706W-4G
Το ER706W-4G είναι ένα ασύρματο router της TP-Link, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο internet μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει μία υπ…
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής γραμμής L269
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, μετά τους ενισχυτές κεραίας θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών γραμμής. Οι ενισχυτές γραμμής διατίθενται σε τέσσερις κατηγορίες. Ο καθένας έχει τα…
IKUSI by FAGOR IPolo SIT 402/422
Η σειρά IPolo SIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα SAT to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή δορυφορικών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μοντέλα S…
TP-Link Omada EAP772-Outdoor
Το νέο σημείο πρόσβασης EAP772-Outdoor από τη σειρά Omada της TP-Link παρέχει μια λύση δικτύου Wi-Fi που είναι ευέλικτη, στιβαρή, εύκολη στην ανάπτυξη και διαχειρίσιμη. Είναι σχεδιασμένο για εγκατάσ…
IKUSI by FAGOR IPolo TIT 402/422
Η σειρά IPolo TIT της IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει 2 μοντέλα TER to IP Streamers για rack 19”, προκειμένου να επιτυγχάνεται διανομή επίγειων ψηφιακών καναλιών σε δίκτυο Ethernet. Πρόκειται για τα μον…
Prolink PLT-288B
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς καλωδίων PLT-288B της Prolink. Πρόκειται για νέας γενιάς ενεργά οπτικά καλώδια HDMI σε HDMI με βύσματα 24 επίχρυσων επαφών, τα οπο…
IKUSI by FAGOR STT 8000
Η IKUSI by FAGOR έχει παρουσιάσει 4 ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μοντέλα Transmodulators της σειράς STT 8000, για αλλαγή διαμόρφωσης από DVB-S/S2 QPSK/8PSK σε DVB-T COFDM στην μπάντα 47-862 MHz. Τα μοντέλ…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2025
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2025 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «…
Salonica Electronix 2025
Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Μαρίου 2025, στο Porto Palace Hotel Thessaloniki διεξήχθη το μεγαλύτερο event της αγοράς συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης, δικτύων και τεχνολογίας ξενοδοχείων για το 2025…
Sat & Zap, Μάιος 2025
Ο ισχυρός Astra 1P στις 19.2 ανατολικά έχει ήδη αντικαταστήσει πλήρως τον παλιό 1ΚR και μερικώς τον 1Μ. Αρκετά εύκολη και η λήψη των ρωσικών καναλιών στις 80 ανατολικά. 3 Sat HD Astra 1P – 19…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.