Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 180
techmail
SECURITY REPORT 143
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

29 Σεπτεμβρίου 2023 09:03
29 Σεπτεμβρίου 2023 08:49
15 Σεπτεμβρίου 2020 10:30

«Πόλεμος» Ελλάδας και Τουρκίας στο διαδίκτυο

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F04%252Fc40f884b2896cce7fab2e0221b73f545 XL

Η ένταση στον κυβερνοχώρο οξύνεται επικίνδυνα, με μεγάλο αριθμό επιθέσεων από ομάδες που δρουν για λογαριασμό της Αγκυρας – Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί εκατοντάδες χτυπήματα κατά ιστοσελίδων ελληνικών οργανισμών και κυβερνητικών υπηρεσιών που έχουν αλλοιωθεί ή «πέσει».

Εκατοντάδες χτυπήματα από χάκερ

Η ένταση στον κυβερνοχώρο οξύνεται επικίνδυνα, με μεγάλο αριθμό επιθέσεων από ομάδες που δρουν για λογαριασμό της Αγκυρας – Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί εκατοντάδες χτυπήματα κατά ιστοσελίδων ελληνικών οργανισμών και κυβερνητικών υπηρεσιών που έχουν αλλοιωθεί ή «πέσει».

Μεταξύ των websites που χτυπήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τις τουρκικές ομάδες χάκερ συγκαταλέγονται οι ιστοσελίδες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πολυάριθμων υπουργείων (Εξωτερικών, Οικονομικών κ.ά.), της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΥΠ, όπως και αρκετών δημόσιων οργανισμών. Πρόσφατα, οι επιθέσεις των Τούρκων είχαν ως συνέπεια να «κατέβουν» προσωρινά δεκάδες ιστοσελίδες του Γενικού Επιτελείου Στρατού (υπό το domain army.gr), προκαλώντας έκδηλη ανησυχία. Εντονη δραστηριότητα παρατηρείται και από την ομάδα Ayyldiz Tim, η οποία συνοδεύει τις αλλοιώσεις των ιστοσελίδων με εθνικιστικά μηνύματα (και) στα ελληνικά. Ορισμένα εντυπωσιοθηρικά χτυπήματα ανέλαβε η ομάδα Akincilar, η οποία τον Δεκέμβριο του 2019 πραγματοποιούσε επιθέσεις σε ελληνικές ιστοσελίδες επί τουλάχιστον μία εβδομάδα χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση. Είναι ενδεικτικό ότι τα εθνικιστικά μηνύματά τους έμειναν «στον αέρα» επί περίπου δέκα ημέρες σε -ήσσονος σημασίας – ιστοσελίδες του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΡΤ.

Προπαγανδιστικά μηνύματα

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο υπάγεται η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, επιβεβαίωσαν στο «Βήμα» ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν πράγματι πληθύνει το τελευταίο διάστημα, αλλά θεωρούνται επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς εξαντλούνται σε defacement κυβερνητικών ιστοσελίδων, ενώ αντιμετωπίζονται σαφώς πιο αποτελεσματικά και ταχύτερα.

Ως defacement ορίζεται η αλλοίωση του περιεχομένου ενός ιστοτόπου και η αντικατάσταση της κεντρικής (συνήθως) ιστοσελίδας με γραφικά, φωτογραφίες ή συνθήματα. Κάτι σαν ψηφιακός βανδαλισμός. Οι τούρκοι χακτιβιστές π.χ. αντικαθιστούν το περιεχόμενο ελληνικών websites με τουρκικές σημαίες, φωτογραφίες του ωκεανογραφικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» και ρήσεις του Ερντογάν.

«Πράγματι, τα defacements δεν είναι τόσο σημαντικά και συνήθως αναλώνονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων» επισημαίνει ο καθηγητής Ψηφιακής Ασφάλειας Χρήστος Ξενάκης. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σοβαρά. Ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού, είναι αδιανόητο να παραβιάζεται η σελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του υπουργείου Εξωτερικών ή του γραφείου του Πρωθυπουργού». Ο κ. Ξενάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ειδικά οι επιθέσεις από Τούρκους έχουν μια εθνική διάσταση. «Οπως η χώρα αντιμετωπίζει τις οχλήσεις από πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη της γείτονος, εξίσου αποτελεσματικά θα πρέπει να αποκρούει τις κυβερνοεπιθέσεις κάθε είδους».
Χακτιβισμός χαμηλής τεχνογνωσίας

«Οι επιθέσεις τύπου defacement συνιστούν χακτιβισμό, χαμηλής τεχνογνωσίας θα έλεγα, καθώς προφανώς κάποιοι βρίσκουν αυτόν τον τρόπο για να περάσουν ένα μήνυμα, να αναρτήσουν μια σημαία και ένα σύνθημα και να δημιουργήσουν θόρυβο τραβώντας την προσοχή» επισημαίνει στο «Βήμα» ο χάκερ και σύμβουλος ασφαλείας Δημήτρης Σιατήρας. «Προφανώς και δεν χαιρόμαστε να βλέπουμε defacement με τουρκικές σημαίες ειδικά σε κυβερνητικά sites» σημειώνει. «Δεν είναι απλώς ο πληγωμένος εγωισμός μας, αλλά η επίγνωση ότι αν υπήρχε η πολιτική βούληση, αυτά τα πράγματα θα ήταν παρελθόν. Και αναφερόμαστε σε ταχύτατες διαδικασίες μέσω των οποίων θα μπορούσαν να έχουν κλείσει προ πολλού οι όποιες «τρύπες» στα συστήματα ασφαλείας» μας λέει χαρακτηριστικά.

Εξελιγμένες επιθέσεις με στόχο τα δεδομένα

Σύμβουλος ασφαλείας με πολυετή εμπειρία στον χώρο αποκάλυψε στο «Βήμα» ότι εκτός από τα defacements που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σωρεία επιθετικών ενεργειών από τούρκους χάκερ (ή έστω ενεργούμενα υπό τουρκικών συμφερόντων) εναντίον ελληνικών στόχων. Μεταξύ αυτών και ορισμένες περιορισμένου βεληνεκούς επιθέσεις άρνησης πρόσβασης DDoS (Distributed Denial οf Service).

Ειδήμονες του κλάδου επισημαίνουν ότι αντίστοιχες επιθέσεις καταγράφονται σε εγκαταστάσεις που είτε δεν έχουν μεριμνήσει, είτε δεν έχουν τους απαιτούμενους πόρους. «Είναι αδιανόητο να πέφτουν ευαίσθητες κρατικές ιστοσελίδες από επιθέσεις άρνησης πρόσβασης» τόνισαν χαρακτηριστικά στο «Βήμα». Το να πέσει μάλιστα το σύστημα ή η ιστοσελίδα προφανώς δεν αποτελεί αντίμετρο, αλλά υπό μια έννοια επιβραβεύει τον επιτιθέμενο.

Τι είναι όμως η επίθεση DDoS; Ουσιαστικά πρόκειται για τον αυτοματοποιημένο «βομβαρδισμό» ενός συστήματος με στόχο να εξαντληθούν οι επεξεργαστικοί και δικτυακοί του πόροι ώστε να μην μπορεί να εξυπηρετεί νόμιμους χρήστες και να «πέσει» – για να το απλουστεύσουμε, αυτό που συμβαίνει όταν συνδεόμαστε όλοι μαζί στο Taxisnet για να υποβάλουμε φορολογικές δηλώσεις.

Το ενδιαφέρον για τις κυβερνοεπιθέσεις εντοπίζεται στις διαδικτυακές υπηρεσίες λόγω της ορατότητάς τους στο ευρύ κοινό. Υφίσταται όμως ο κίνδυνος, και μάλιστα σοβαρός, μια κυβερνοεπίθεση να ρίξει το δίκτυο του ρεύματος, των τηλεπικοινωνιών ή και της υδροδότησης. Για προφανείς λόγους τα δίκτυα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα στο Ιnternet, αλλά οι κακόβουλες ενέργειες δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Η πιο πρόσφατη «βολή»

Τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου μέλη της ομάδας τούρκων χάκερ «Ayyildiz» χτύπησαν την ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.ypeka.gr) αναρτώντας εθνικιστικές φωτογραφίες και συνθήματα, αλλά και ένα βίντεο κλιπ από τραγούδι των Γκρίζων Λύκων. Η ιστοσελίδα «έπεσε» για λίγες ώρες έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία της. Την ίδια μέρα έγινε ακόμα μία επίθεση στην ιστοσελίδα www.gov.gr.
Πόσο σοβαρή ήταν η επίθεση στην Κρήτη

Πρόσφατα τούρκοι χάκερ επιτέθηκαν και σε ιστοσελίδες που φιλοξενούνται σε σέρβερ του ΙΤΕ (Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας) στην Κρήτη. Το defacement έγινε σε ορισμένες από τις χιλιάδες δημόσιες ιστοσελίδες που φιλοξενούνταν σε έναν από τους υπολογιστές του ιδρύματος που δεν είχε αναβαθμιστεί. Οπως τονίζουν στο «Βήμα» στελέχη του ΙΤΕ, οι πρόσφατες επιθέσεις είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας και επ’ ουδενί δεν συνδέονται με κρίσιμες εθνικές υποδομές που διαχειρίζεται το ΙΤΕ.

«Ως οργανισμός που έχει αναλάβει τη λειτουργία του μητρώου ονομάτων .gr και .ελ υπό την εποπτεία της ΕΕΤΤ, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ενημερώνουμε άμεσα όλες τις αρμόδιες αρχές κυβερνοασφάλειας της χώρας για οποιοδήποτε συμβάν, είτε αφορά τη λειτουργία του μητρώου είτε όχι» δήλωσε στο «Βήμα» ο Δημήτρης Πλεξουσάκης, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής στο ΙΤΕ.

Τα ελληνικά «αντίποινα» και η θωράκιση των συστημάτων

Προφανώς, σε αυτόν τον πόλεμο εντυπώσεων υπάρχουν και αντίποινα από την ελληνική πλευρά, τα οποία όμως, όπως εικάζουν βάσιμα στελέχη του κλάδου, δεν είναι κεντρικά οργανωμένα και αποτελούν πρωτοβουλίες ιδιωτών, ιδίως νέων που αρέσκονται σε διαδικτυακές αψιμαχίες. Σύμφωνα με αναφορές σε διαδικτυακά fora, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε ιστοσελίδες της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού. Οπως διέρρευσε μέσα στο καλοκαίρι, οι αυτοαποκαλούμενοι «Ελληνες Anonymous» απέσπασαν εκατοντάδες χιλιάδες ιατρικά αρχεία από το τουρκικό σύστημα Υγείας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο: in.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 15/9/2020)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...
 • Triax OTX 1310

  Triax OTX 1310

  Το οπτικό Headend kit OTX 1310 SAT της Triax, αποτελεί ιδανική λύση για τη μεταφορά δορυφορικών και επίγειων σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, με τις ελάχιστες απώλειες. Το OTX 1310 αποτελείται από τ...
 • Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή των νέων πολυδιακοπτών EXR 158, EXR 2908 και EXR 2998 της Kathrein. Πρόκειται για πολυδιακόπτες με 8 εξόδους για ισάριθμους χρήστες, με εναλλαγή πολικ...
 • Redline S50 HD

  Redline S50 HD

  Το νέο μέλος της σειράς Redline S, ο δορυφορικός δέκτης S50 HD, υπόσχεται πολλά περισσότερα από έναν παραδοσιακό δορυφορικό δέκτη. Είναι πολύ οικονομικός και έρχεται κυριολεκτικά σε μέγεθος τσέπης...
 • PNY SSD CS900 250GB

  PNY SSD CS900 250GB

  Οι SSD PNY δίσκοι είναι ιδανικοί για την αντικατάσταση του παλιού σας δίσκου, αλλά και την αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Διαθέτουν μνήμη TLC NAND Flash, που προσφέρει ταχύτερη εκκίνηση του λειτου...
 • Amiko / Redline / Youin

  Amiko / Redline / Youin

  Η εταιρεία AstraSat διαθέτει μεγάλη ποικιλία Android TV Box, τα οποία βασίζονται σε λειτουργικό Android που είναι φτιαγμένο ειδικά για τηλεοράσεις. Με τα Android TV Box, ο χρήστης έχει στη διάθεσή...
 • Nedis TVSM7060WT

  Nedis TVSM7060WT

  Με τη διακριτική και σκανδιναβική σχεδίασή της, η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης της Nedis μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διακόσμηση σπιτιού, παρέχοντας ένα ξύλινο φινίρισμα, καθώς και απλό και ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...