Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
To BBC αποσύρει τελευταία στιγμή ντοκιμαντέρ για τα κρυπτονομίσματα μετά από καταγγελία του Guardian
Το BBC απέσυρε ντοκιμαντέρ για έναν entrepreneur κρυπτονομισμάτων από το τηλεοπτικό του πρόγραμμα την τελευταία στιγμή μετά τα ερωτήματα που έθεσε ο Guardian σχετικά με ορισμένους από τους κεντρικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνει.
Το πρόγραμμα, με την ονομασία The Crypto-Millionaire, επρόκειτο να μεταδοθεί στις 19:30 το βράδυ της Τετάρτης. Κεντρικό του θέμα ήταν η ιστορία του Hanad Hassan, ενός 20χρονου από το Μπέρμιγχαμ που δήλωσε ότι είχε γίνει απίστευτα πλούσιος ανταλλάσσοντας κρυπτονομίσματα. Το ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι ο Hassan είχε μετατρέψει μια επένδυση $50 (£37) στις αρχές του 2021 σε 8 εκατομμύρια $ (5,9 εκατομμύρια £) μέχρι το τέλος του έτους – υποδηλώνοντας ότι είχε κάνει μια εκπληκτική απόδοση επένδυσης σχεδόν 16.000.000% σε μόλις εννέα μήνες.
Ένα συνοδευτικό άρθρο του ιστότοπου του BBC με τίτλο «Ο αυτοδημιούργητος κρυπτοεκατομμυριούχος του Μπέρμιγχαμ που επιστρέφει λεφτά» εμφάνιζε επίσης τη BMW των 30.000 λιρών του Hassan και το διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης, ενώ περιέγραφε πώς «αποφάσισε να γίνει εκατομμυριούχος ενώ ήταν ακόμη έφηβος». Το ντοκιμαντέρ, που επρόκειτο να μεταδοθεί στο BBC One, ακολούθησε τον Hassan καθώς μοίραζε χρήματα σε τράπεζες τροφίμων στο Μπέρμιγχαμ, που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούνταν από ένα φιλανθρωπικό κρυπτονόμισμα που δημιούργησε ο ίδιος.
Ο Guardian ρώτησε το BBC εάν ήταν σίγουρος για τις συγκεκριμένες οικονομικές αποδόσεις και διερωτήθηκε γιατί το υλικό του προγράμματος δεν ανέφερε ότι το κρυπτονόμισμα του Hassan με την ονομασία Orfano, εξαφανίστηκε ξαφνικά τον περασμένο Οκτώβριο, αφήνοντας «ορφανούς» και δυσαρεστημένους πολλούς επενδυτές.
Μετά τις ερωτήσεις του Guardian, το BBC ανέφερε ότι απέσυρε την εκπομπή, αλλά δεν έκανε κανένα περαιτέρω σχόλιο για τους ισχυρισμούς που αυτό περιείχε. Ένα συνοδευτικό άρθρο, το οποίο είχε εμφανιστεί στην αρχική σελίδα του BBC News, επίσης διαγράφηκε χωρίς εξήγηση, λίγο αφότου ο Guardian έθεσε τις ερωτήσεις. Ο Hassan έχει επίσης προσεγγιστεί για σχόλια χωρίς κάποια εξέλιξη.
Η απόφαση να αποσυρθεί η εκπομπή από τα χρονοδιαγράμματα του BBC One ώρες πριν από την προγραμματισμένη μετάδοσή της είναι ντροπιαστική για την εταιρεία, καθώς ήταν μία από τις κύριες εκπομπές του καναλιού για το νέο του ειδησεογραφικό πρόγραμμα “We Are England”. Η νέα συγκεκριμένη εκπομπή αντικατέστησε τη μακροχρόνια σειρά περιφερειακών ειδήσεων Inside Out, η οποία ακυρώθηκε ως μέρος των περικοπών χρηματοδότησης του BBC σε μια απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές δημοσιογράφοι που εδρεύουν εκτός Λονδίνου να χάσουν τις δουλειές τους.
Οι συνεχιζόμενες περικοπές στους προϋπολογισμούς του BBC και οι μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας, που προκαλούνται από διαδοχικά παγώματα του κόστους απόκτησης αδειών χρήσης, είναι οι κύριοι λόγοι για πρόσφατα λάθη που έχουν γίνει στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα, ειδικά σε περιφερειακά αγγλικά δελτία ειδήσεων.
Το BBC έχει ένα «προβληματικό» ιστορικό στην κάλυψη των κρυπτονομισμάτων και στη δημοσίευση ιστοριών σχετικά με νέους επιχειρηματίες που βγάζουν μεγάλα ποσά από τις διαδικτυακές συναλλαγές. Τον Οκτώβριο, η εταιρεία προώθησε σε μεγάλο βαθμό την ταχέως αυξανόμενη τιμή ενός κρυπτονομίσματος που χρησιμοποιούσε το όνομα της εκπομπής του Netflix Squid Game, μέρες πριν η τιμή του καταρρεύσει σε μια προφανή απάτη.
Μια εκπομπή του BBC Three για έναν 20χρονο από την Ουαλία που ισχυριζόταν ότι έβγαζε 8.000 £ την ημέρα από τις διαδικτυακές συναλλαγές νομισμάτων αφαιρέθηκε επίσης από το iPlayer το 2020, αφού ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας αποδέχθηκε ότι «δεν ήταν αρκετά σαφής σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους στην αγορά συναλλάγματος Forex».
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 14/2/2022)