Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16 Απριλίου 2020 13:38

AMIKO MIRA X HiS-2000

Λήψη Multi-stream και… κρυφές δυνατότητες αποκρυπτογράφησης!

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
9f0cd80f27b761c6f68518598d599d4c XL 2541f148

Διευρύνοντας την οικογένεια των δορυφορικών δεκτών της, η Amiko παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον Amiko Mira X HiS-2000, ο οποίος είναι ένας οικονομικός δορυφορικός δέκτης που υποστηρίζει ανάλυση Full HD (1080p) και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC. Εξοπλίζεται με νέας γενιάς DVB-S2X tuner…

Διευρύνοντας την οικογένεια των δορυφορικών δεκτών της, η Amiko παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον Amiko Mira X HiS-2000, ο οποίος είναι ένας οικονομικός δορυφορικός δέκτης που υποστηρίζει ανάλυση Full HD (1080p) και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC. Εξοπλίζεται με νέας γενιάς DVB-S2X tuner που υποστηρίζει και τη λήψη των τηλεοπτικών καναλιών που μεταδίδονται μέσω multistream δορυφορικών εκπομπών. Διαθέτει θύρα Ethernet, αλλά και υποστήριξη USB Wi-Fi, ώστε να μπορεί να συνδέεται στο Internet που ενεργοποιεί τη λειτουργία του YouTube και αξιοποιεί τις… κρυφές του δυνατότητες!

Με τον Amiko Mira X HiS-2000 οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν όλα τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ιταλικής και γαλλικής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που μεταδίδονται μέσω multistream δορυφορικών εκπομπών. Επιπλέον, αναβαθμίζοντας το δέκτη με κατάλληλο λογισμικό, αποκτούν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιούν και κρυπτογραφημένα τηλεοπτικά κανάλια. Με τη σύνδεση USB σκληρού δίσκου ή flash drive, μπορούν να παρακολουθούν αποθηκευμένα video με συμπίεση H.265/HEVC, έως Full HD ανάλυσης ή ταινίες με εξωτερικούς υπότιτλους, αλλά και να εκτελούν ζωντανές και προγραμματισμένες εγγραφές προγραμμάτων. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν video από το YouTube, ενώ χάρη στην υποστήριξη USB Wi-Fi που λύνει το πρόβλημα της μακρινής απόστασης από το ασύρματο modem-router, αποκτούν την επιλογή να τοποθετήσουν το δέκτη σε οποιαδήποτε τηλεόραση επιθυμούν.

Χαρακτηριστικά

Ο Amiko Mira X HiS-2000 ακολουθεί τη σύγχρονη τάση των ψηφιακών δεκτών να κατασκευάζονται με ολοένα και μικρότερο μέγεθος, καθώς το μαύρου χρώματος πλαστικό σασί του έχει διαστάσεις μόλις 140x98x30 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED τεσσάρων ψηφίων που (με επιλογή μέσα από το μενού) εμφανίζει την τοπική ώρα ή τον αριθμό του τρέχοντος καναλιού, ενώ αριστερά στο κάτω μέρος της βρίσκεται μια λεπτή σχισμή για την εισαγωγή και ανάγνωση έξυπνης κάρτας. Στην αριστερή πλευρά του δέκτη είναι τοποθετημένες δύο USB 2.0 θύρες, ενώ η πίσω πλευρά εξοπλίζεται με θύρες ETHERNET, AV OUT (mini jack 3.5mm), HD OUT, S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου, IR IN για σύνδεση καλωδίου επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, υποδοχή LNB IN για σύνδεση δορυφορικού σήματος και υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V. Στο κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνονται τηλεχειριστήριο, καλώδιο με αισθητήρα υπέρυθρων, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 12V/1.5A και φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εκκίνησης στα αγγλικά.

Ο Amiko Mira X HiS-2000 βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και διαθέτει στο εσωτερικό του SoC AmLogic που έχει ενσωματωμένο κεντρικό επεξεργαστή Cortex-A7. Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 και περιλαμβάνει δύο πυρήνες που συγχρονίζουν στο 1GHz (2x1GHz). Έχει επίσης ενσωματωμένη GPU με μηχανισμό επεξεργασίας γραφικών Imprex 2.0. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.265 Main/Main 10 Profile@Level 4.1 High-tier, Baseline Profile/Main Profile/High Profile@Level 4.2, MVC, MPEG-1, MPEG-2 Simple Profile@Main Level και Main Profile@High Level, MPEG-4 Simple Profile@Levels 0–3, ASP@Levels 0–5, GMC, MPEG-4 H.263 Baseline, AVS Baseline@Level 6.0, VC-1 Simple Profile@Main Level / Main Profile@High Level / AP@Levels 0–3 και VP6/VP8. Σε ότι αφορά τον ήχο, υποστηρίζει αποκωδικοποίηση των MPEG L1/L2, Dolby Digital/Dolby Digital Plus, AAC-LC και HE-AAC V1/V2. Ο δέκτης έχει επίσης ενσωματωμένη μνήμη RAM 256MB DDR3 και FLASH 128MB. Χάρη στην HDMI 1.4 θύρα του αποδίδει Full HD (1080p) ανάλυση, ενώ διαθέτει και αναλογική AV που επιτρέπει τη σύνδεση ακόμα και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις. Επιπλέον, με τη χρήση του παρεχόμενου καλωδίου με αισθητήρα υπέρυθρων γίνεται εφικτός ο τηλεχειρισμός του ακόμα κι αν κρυφτεί σε σημείο που δε θα είναι ορατός. Υποστηρίζεται επίσης η λειτουργία HDMI CEC, επιτρέποντας την αμφίδρομη επικοινωνία του δέκτη με τηλεοράσεις που είναι συμβατές με το πρωτόκολλο αυτό.

Ο Amiko Mira X HiS-2000 εξοπλίζεται με νέας γενιάς DVB-S2X tuner, το οποίο έχει δυνατότητα να λαμβάνει και τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπονται μέσω πολλαπλών ροών (multistream). Υπάρχει πλήρης συμβατότητα με τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, γεγονός που επιτρέπει τη λειτουργία του δέκτη σε οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση. Υποστηρίζει λειτουργία γρήγορης και τυφλής αναζήτησης, ενώ ο χρήστης έχει δυνατότητα να ταξινομεί τα κανάλια σε 16 λίστες. Τέλος, με τη σύνδεση σκληρού δίσκου ο δέκτης λειτουργεί ως media player, ώστε να εκτελεί ζωντανές και προγραμματισμένες εγγραφές προγραμμάτων, αλλά και αναπαραγωγή αποθηκευμένων ταινιών. Υποστηρίζονται τα video H.265/HEVC έως 1080p ανάλυσης και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι, με την προϋπόθεση να διαθέτουν κωδικοποίηση UTF-8.

Αναβάθμιση λογισμικού

Ο δέκτης έρχεται με λογισμικό έκδοσης V0006 και πρέπει απαραίτητα να αναβαθμιστεί με νεότερη, ώστε να ενεργοποιηθούν επιπλέον δυνατότητές του. Αρχικά, από τη σελίδα amikoreceiver.com κατεβάζουμε στον υπολογιστή το αρχείο .zip της έκδοσης V0007 και το αποσυμπιέζουμε. Αντιγράφουμε έπειτα το φάκελο nand_image και το αρχείο hi430_force_nand.xml σε φορμαρισμένο FAT32 USB stick, το οποίο και τοποθετούμε σε μια USB θύρα του δέκτη, έχοντας αποσυνδεδεμένο το καλώδιο του ρεύματος. Τροφοδοτούμε στη συνέχεια το δέκτη με ρεύμα, η αναβάθμιση ξεκινάει αυτόματα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζεται στην οθόνη του η ένδειξη END που σηματοδοτεί το τέλος της, οπότε και αποσυνδέουμε το ρεύμα για να αποσπάσουμε το stick. Έχοντας συνδέσει το δέκτη στο Internet, τον θέτουμε σε λειτουργία και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ανιχνεύει πλέον νέα έκδοση λογισμικού, την οποία και εκτελούμε. Με την έκδοση V0008 ενεργοποιείται η δυνατότητα αναπαραγωγής video από το YouTube, κάτι που δεν ήταν εφικτό με την εργοστασιακή έκδοση V0006. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε από το Internet στον υπολογιστή το αρχείο hi_oscam_plugin, το οποίο και στέλνουμε στο δέκτη ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε πριν. Στο μενού πλέον θα παρατηρήσουμε ότι εμφανίζεται και το OSCAM, χάρη στο οποίο ενεργοποιείται η δυνατότητα αποκρυπτογράφησης υπηρεσιών. Η ρύθμιση του μπορεί να γίνει είτε μέσω του μενού του δέκτη, είτε μέσω του αρχείου oscam.server από τον υπολογιστή. Επιπλέον, μέσω του υπολογιστή μπορεί ο χρήστης να τροποποιήσει το SoftCam.Key, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να αποκρυπτογραφούνται τα ελληνικά κανάλια της DIGEA από το δορυφόρο Eutelsat στις 3 μοίρες ανατολικά. Η πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού που ανιχνεύει σήμερα ο δέκτης είναι η V0009, η οποία ενεργοποιεί την υποστήριξη USB Wi-Fi για τους adaptors με Chipset Mediatek MT7601U και Realtek RTL8188, κάτι που επιβεβαιώθηκε με επιτυχία από τις δοκιμές μας.

Μενού

Το μενού του Amiko Mira X HiS-2000 είναι πολύγλωσσο, όμως σε όλες τις εκδόσεις λογισμικού που δοκιμάσαμε απουσιάζουν τα ελληνικά. Η κεντρική κάρτα του περιλαμβάνει τρεις οριζόντιες σειρές εικονιδίων, IPTV, DVB και SYSTEM. Στη σειρά IPTV που ενεργοποιεί τη σχετική λειτουργία βρίσκονται τα εικονίδια TV, VOD, TV Series και Portal Setting. Μέσα από το Portal Setting μπορούμε να εισάγουμε στοιχεία λογαριασμών Stalker και Xtream Code για σύνδεση σε 4 διαθέσιμα Portals, αλλά και να πληκτρολογήσουμε δύο URL ή να εισάγουμε έτοιμα αρχεία μέσω USB stick, για streaming σε IPTV κανάλια μέσω .m3u playlist. Δυστυχώς όμως η λειτουργία IPTV δεν υποστηρίζεται, καθώς απαιτείται η αναβάθμιση του δέκτη με κατάλληλο λογισμικό που επί του παρόντος δεν είναι διαθέσιμο. Η σειρά DVB περιλαμβάνει τα εικονίδια Live Channel, Channel Manager, Installation και EPG. Μέσω του Live Channel ο δέκτης εκτελεί λειτουργία ζωντανής τηλεόρασης. Από το Channel Manager διαχειριζόμαστε τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, όπου με τη χρήση των χρωματιστών πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου μπορούμε να εκτελούμε μετακίνηση, αλλαγή ονομασίας, διαγραφή και κλείδωμα, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να τα ταξινομούμε σε 16 λίστες αγαπημένων που μπορούν να μετονομαστούν. Από το Installation ορίζουμε τις διάφορες ρυθμίσεις της δορυφορικής εγκατάστασης και εκτελούμε την αναζήτηση των καναλιών, ενώ μέσω του EPG προβάλλεται ο επταήμερος ηλεκτρονικός οδηγός πολλαπλών προγραμμάτων, με την υποσημείωση ότι τα ελληνικά εμφανίζονται μόνο στα κανάλια της ΕΡΤ και όχι σε εκείνα της DIGEA, καθώς ο δέκτης δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα. Τέλος, στη σειρά SYSTEM βρίσκουμε τα εικονίδια Settings, File List, PVR Manager και YouTube. Από το Settings πραγματοποιούμε διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν τη γλώσσα, την εικόνα, την εμφάνιση, την ενεργοποίηση HDMI CEC, τη χρονική ζώνη, το Wi-Fi και το γονικό έλεγχο (προ-επιλεγμένος κωδικός 0000). Από εδώ μπορούμε επίσης να εκτελέσουμε αναβάθμιση λογισμικού (μέσω USB ή Internet), να αποθηκεύσουμε και να εισάγουμε έτοιμη λίστα καναλιών, να δούμε τις πληροφορίες του δέκτη, να εκτελέσουμε επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις και να ρυθμίσουμε το OSCAM. Από το File List εκτελούμε αναζήτηση αρχείων, από το PVR Manager ορίζουμε τις ρυθμίσεις PVR (προσθήκη εγγραφής κ.λπ.) και βλέπουμε τη λίστα των αποθηκευμένων εγγραφών μας, ενώ μέσω του YouTube παρακολουθούμε video από τη δημοφιλή υπηρεσία.

Λειτουργία

Με την εγκατάσταση του λογισμικού έκδοσης V0009 αποκαταστάθηκε η δυνατότητα Wi-Fi σύνδεσης, καθώς χρησιμοποιώντας USB Wi-Fi Adapter με Chipset Mediatek MT7601U, συνδεθήκαμε με επιτυχία στον ασύρματο δρομολογητή της ευρυζωνικής μας σύνδεσης. Στη συνέχεια, αφού πρώτα ορίσαμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις της δορυφορικής εγκατάστασης, κατεβάσαμε στο δέκτη και παρακολουθήσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν με το εκτεταμένο πρότυπο δορυφορικής μετάδοσης DVB-S2X, αλλά και πλήθος από εκείνα που μεταδίδονται μέσω multistream εκπομπής. Επιπλέον, μέσω του υπολογιστή τροποποιήσαμε κατάλληλα το αρχείο SoftCam.Key που βρίσκεται μέσα στο φάκελο config του hi_oscam_plugin, κάτι που μας επέτρεψε να παρακολουθούμε ελεύθερα και τα κρυπτογραφημένα με BISS κανάλια της DIGEA από το δορυφόρο Eutelsat στις 3 μοίρες ανατολικά. Σε ότι αφορά το YouTube, υπάρχει περιορισμένη υποστήριξη της λειτουργίας του, καθώς ο δέκτης αναπαράγει μόνο τα video εκείνα που προτείνονται από τις διαθέσιμες λίστες της υπηρεσίας, παρουσιάζοντας αδυναμία να εμφανίζει τους τίτλους που εισάγει χειροκίνητα για αναζήτησή τους ο χρήστης. Για τις ανάγκες των δοκιμών μας χρησιμοποιήσαμε επίσης USB 3.0 σκληρό δίσκο και μέσα από αυτόν επιλέξαμε την εκτέλεση πλήθους αποθηκευμένων αρχείων. Η αναπαραγωγή όλων των video με ανάλυση Full HD (10180p) και συμπίεση H.265/HEVC πραγματοποιήθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ενώ αναγνωρίστηκαν με επιτυχία οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι με κωδικοποίηση UTF-8. Σε ότι αφορά τον DTS ήχο, αν και η Amiko αναφέρει στα χαρακτηριστικά του δέκτη την υποστήριξή του, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από τις δοκιμές μας. Τέλος, εκτελέσαμε με επιτυχία ζωντανή εγγραφή σε προγράμματα πατώντας απλά το πλήκτρο εγγραφών από το τηλεχειριστήριο, αλλά και προγραμματισμένη με επιλογή γεγονότος μέσα από το επταήμερο EPG.  

{gallery}30643{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...