16/04/2020

AMIKO MIRA X HiS-2000

Λήψη Multi-stream και... κρυφές δυνατότητες αποκρυπτογράφησης!

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Διευρύνοντας την οικογένεια των δορυφορικών δεκτών της, η Amiko παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον Amiko Mira X HiS-2000, ο οποίος είναι ένας οικονομικός δορυφορικός δέκτης που υποστηρίζει ανάλυση Full HD (1080p) και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC. Εξοπλίζεται με νέας γενιάς DVB-S2X tuner...

Διευρύνοντας την οικογένεια των δορυφορικών δεκτών της, η Amiko παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον Amiko Mira X HiS-2000, ο οποίος είναι ένας οικονομικός δορυφορικός δέκτης που υποστηρίζει ανάλυση Full HD (1080p) και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC. Εξοπλίζεται με νέας γενιάς DVB-S2X tuner που υποστηρίζει και τη λήψη των τηλεοπτικών καναλιών που μεταδίδονται μέσω multistream δορυφορικών εκπομπών. Διαθέτει θύρα Ethernet, αλλά και υποστήριξη USB Wi-Fi, ώστε να μπορεί να συνδέεται στο Internet που ενεργοποιεί τη λειτουργία του YouTube και αξιοποιεί τις… κρυφές του δυνατότητες!

Με τον Amiko Mira X HiS-2000 οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν όλα τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ιταλικής και γαλλικής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που μεταδίδονται μέσω multistream δορυφορικών εκπομπών. Επιπλέον, αναβαθμίζοντας το δέκτη με κατάλληλο λογισμικό, αποκτούν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιούν και κρυπτογραφημένα τηλεοπτικά κανάλια. Με τη σύνδεση USB σκληρού δίσκου ή flash drive, μπορούν να παρακολουθούν αποθηκευμένα video με συμπίεση H.265/HEVC, έως Full HD ανάλυσης ή ταινίες με εξωτερικούς υπότιτλους, αλλά και να εκτελούν ζωντανές και προγραμματισμένες εγγραφές προγραμμάτων. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν video από το YouTube, ενώ χάρη στην υποστήριξη USB Wi-Fi που λύνει το πρόβλημα της μακρινής απόστασης από το ασύρματο modem-router, αποκτούν την επιλογή να τοποθετήσουν το δέκτη σε οποιαδήποτε τηλεόραση επιθυμούν.

Χαρακτηριστικά

Ο Amiko Mira X HiS-2000 ακολουθεί τη σύγχρονη τάση των ψηφιακών δεκτών να κατασκευάζονται με ολοένα και μικρότερο μέγεθος, καθώς το μαύρου χρώματος πλαστικό σασί του έχει διαστάσεις μόλις 140x98x30 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED τεσσάρων ψηφίων που (με επιλογή μέσα από το μενού) εμφανίζει την τοπική ώρα ή τον αριθμό του τρέχοντος καναλιού, ενώ αριστερά στο κάτω μέρος της βρίσκεται μια λεπτή σχισμή για την εισαγωγή και ανάγνωση έξυπνης κάρτας. Στην αριστερή πλευρά του δέκτη είναι τοποθετημένες δύο USB 2.0 θύρες, ενώ η πίσω πλευρά εξοπλίζεται με θύρες ETHERNET, AV OUT (mini jack 3.5mm), HD OUT, S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου, IR IN για σύνδεση καλωδίου επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, υποδοχή LNB IN για σύνδεση δορυφορικού σήματος και υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V. Στο κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνονται τηλεχειριστήριο, καλώδιο με αισθητήρα υπέρυθρων, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 12V/1.5A και φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εκκίνησης στα αγγλικά.

Ο Amiko Mira X HiS-2000 βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και διαθέτει στο εσωτερικό του SoC AmLogic που έχει ενσωματωμένο κεντρικό επεξεργαστή Cortex-A7. Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 και περιλαμβάνει δύο πυρήνες που συγχρονίζουν στο 1GHz (2x1GHz). Έχει επίσης ενσωματωμένη GPU με μηχανισμό επεξεργασίας γραφικών Imprex 2.0. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.265 Main/Main 10 Profile@Level 4.1 High-tier, Baseline Profile/Main Profile/High Profile@Level 4.2, MVC, MPEG-1, MPEG-2 Simple Profile@Main Level και Main Profile@High Level, MPEG-4 Simple Profile@Levels 0–3, ASP@Levels 0–5, GMC, MPEG-4 H.263 Baseline, AVS Baseline@Level 6.0, VC-1 Simple Profile@Main Level / Main Profile@High Level / AP@Levels 0–3 και VP6/VP8. Σε ότι αφορά τον ήχο, υποστηρίζει αποκωδικοποίηση των MPEG L1/L2, Dolby Digital/Dolby Digital Plus, AAC-LC και HE-AAC V1/V2. Ο δέκτης έχει επίσης ενσωματωμένη μνήμη RAM 256MB DDR3 και FLASH 128MB. Χάρη στην HDMI 1.4 θύρα του αποδίδει Full HD (1080p) ανάλυση, ενώ διαθέτει και αναλογική AV που επιτρέπει τη σύνδεση ακόμα και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις. Επιπλέον, με τη χρήση του παρεχόμενου καλωδίου με αισθητήρα υπέρυθρων γίνεται εφικτός ο τηλεχειρισμός του ακόμα κι αν κρυφτεί σε σημείο που δε θα είναι ορατός. Υποστηρίζεται επίσης η λειτουργία HDMI CEC, επιτρέποντας την αμφίδρομη επικοινωνία του δέκτη με τηλεοράσεις που είναι συμβατές με το πρωτόκολλο αυτό.

Ο Amiko Mira X HiS-2000 εξοπλίζεται με νέας γενιάς DVB-S2X tuner, το οποίο έχει δυνατότητα να λαμβάνει και τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπονται μέσω πολλαπλών ροών (multistream). Υπάρχει πλήρης συμβατότητα με τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, γεγονός που επιτρέπει τη λειτουργία του δέκτη σε οποιαδήποτε δορυφορική εγκατάσταση. Υποστηρίζει λειτουργία γρήγορης και τυφλής αναζήτησης, ενώ ο χρήστης έχει δυνατότητα να ταξινομεί τα κανάλια σε 16 λίστες. Τέλος, με τη σύνδεση σκληρού δίσκου ο δέκτης λειτουργεί ως media player, ώστε να εκτελεί ζωντανές και προγραμματισμένες εγγραφές προγραμμάτων, αλλά και αναπαραγωγή αποθηκευμένων ταινιών. Υποστηρίζονται τα video H.265/HEVC έως 1080p ανάλυσης και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι, με την προϋπόθεση να διαθέτουν κωδικοποίηση UTF-8.

Αναβάθμιση λογισμικού

Ο δέκτης έρχεται με λογισμικό έκδοσης V0006 και πρέπει απαραίτητα να αναβαθμιστεί με νεότερη, ώστε να ενεργοποιηθούν επιπλέον δυνατότητές του. Αρχικά, από τη σελίδα amikoreceiver.com κατεβάζουμε στον υπολογιστή το αρχείο .zip της έκδοσης V0007 και το αποσυμπιέζουμε. Αντιγράφουμε έπειτα το φάκελο nand_image και το αρχείο hi430_force_nand.xml σε φορμαρισμένο FAT32 USB stick, το οποίο και τοποθετούμε σε μια USB θύρα του δέκτη, έχοντας αποσυνδεδεμένο το καλώδιο του ρεύματος. Τροφοδοτούμε στη συνέχεια το δέκτη με ρεύμα, η αναβάθμιση ξεκινάει αυτόματα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζεται στην οθόνη του η ένδειξη END που σηματοδοτεί το τέλος της, οπότε και αποσυνδέουμε το ρεύμα για να αποσπάσουμε το stick. Έχοντας συνδέσει το δέκτη στο Internet, τον θέτουμε σε λειτουργία και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ανιχνεύει πλέον νέα έκδοση λογισμικού, την οποία και εκτελούμε. Με την έκδοση V0008 ενεργοποιείται η δυνατότητα αναπαραγωγής video από το YouTube, κάτι που δεν ήταν εφικτό με την εργοστασιακή έκδοση V0006. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε από το Internet στον υπολογιστή το αρχείο hi_oscam_plugin, το οποίο και στέλνουμε στο δέκτη ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε πριν. Στο μενού πλέον θα παρατηρήσουμε ότι εμφανίζεται και το OSCAM, χάρη στο οποίο ενεργοποιείται η δυνατότητα αποκρυπτογράφησης υπηρεσιών. Η ρύθμιση του μπορεί να γίνει είτε μέσω του μενού του δέκτη, είτε μέσω του αρχείου oscam.server από τον υπολογιστή. Επιπλέον, μέσω του υπολογιστή μπορεί ο χρήστης να τροποποιήσει το SoftCam.Key, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να αποκρυπτογραφούνται τα ελληνικά κανάλια της DIGEA από το δορυφόρο Eutelsat στις 3 μοίρες ανατολικά. Η πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού που ανιχνεύει σήμερα ο δέκτης είναι η V0009, η οποία ενεργοποιεί την υποστήριξη USB Wi-Fi για τους adaptors με Chipset Mediatek MT7601U και Realtek RTL8188, κάτι που επιβεβαιώθηκε με επιτυχία από τις δοκιμές μας.

Μενού

Το μενού του Amiko Mira X HiS-2000 είναι πολύγλωσσο, όμως σε όλες τις εκδόσεις λογισμικού που δοκιμάσαμε απουσιάζουν τα ελληνικά. Η κεντρική κάρτα του περιλαμβάνει τρεις οριζόντιες σειρές εικονιδίων, IPTV, DVB και SYSTEM. Στη σειρά IPTV που ενεργοποιεί τη σχετική λειτουργία βρίσκονται τα εικονίδια TV, VOD, TV Series και Portal Setting. Μέσα από το Portal Setting μπορούμε να εισάγουμε στοιχεία λογαριασμών Stalker και Xtream Code για σύνδεση σε 4 διαθέσιμα Portals, αλλά και να πληκτρολογήσουμε δύο URL ή να εισάγουμε έτοιμα αρχεία μέσω USB stick, για streaming σε IPTV κανάλια μέσω .m3u playlist. Δυστυχώς όμως η λειτουργία IPTV δεν υποστηρίζεται, καθώς απαιτείται η αναβάθμιση του δέκτη με κατάλληλο λογισμικό που επί του παρόντος δεν είναι διαθέσιμο. Η σειρά DVB περιλαμβάνει τα εικονίδια Live Channel, Channel Manager, Installation και EPG. Μέσω του Live Channel ο δέκτης εκτελεί λειτουργία ζωντανής τηλεόρασης. Από το Channel Manager διαχειριζόμαστε τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, όπου με τη χρήση των χρωματιστών πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου μπορούμε να εκτελούμε μετακίνηση, αλλαγή ονομασίας, διαγραφή και κλείδωμα, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να τα ταξινομούμε σε 16 λίστες αγαπημένων που μπορούν να μετονομαστούν. Από το Installation ορίζουμε τις διάφορες ρυθμίσεις της δορυφορικής εγκατάστασης και εκτελούμε την αναζήτηση των καναλιών, ενώ μέσω του EPG προβάλλεται ο επταήμερος ηλεκτρονικός οδηγός πολλαπλών προγραμμάτων, με την υποσημείωση ότι τα ελληνικά εμφανίζονται μόνο στα κανάλια της ΕΡΤ και όχι σε εκείνα της DIGEA, καθώς ο δέκτης δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα. Τέλος, στη σειρά SYSTEM βρίσκουμε τα εικονίδια Settings, File List, PVR Manager και YouTube. Από το Settings πραγματοποιούμε διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν τη γλώσσα, την εικόνα, την εμφάνιση, την ενεργοποίηση HDMI CEC, τη χρονική ζώνη, το Wi-Fi και το γονικό έλεγχο (προ-επιλεγμένος κωδικός 0000). Από εδώ μπορούμε επίσης να εκτελέσουμε αναβάθμιση λογισμικού (μέσω USB ή Internet), να αποθηκεύσουμε και να εισάγουμε έτοιμη λίστα καναλιών, να δούμε τις πληροφορίες του δέκτη, να εκτελέσουμε επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις και να ρυθμίσουμε το OSCAM. Από το File List εκτελούμε αναζήτηση αρχείων, από το PVR Manager ορίζουμε τις ρυθμίσεις PVR (προσθήκη εγγραφής κ.λπ.) και βλέπουμε τη λίστα των αποθηκευμένων εγγραφών μας, ενώ μέσω του YouTube παρακολουθούμε video από τη δημοφιλή υπηρεσία.

Λειτουργία

Με την εγκατάσταση του λογισμικού έκδοσης V0009 αποκαταστάθηκε η δυνατότητα Wi-Fi σύνδεσης, καθώς χρησιμοποιώντας USB Wi-Fi Adapter με Chipset Mediatek MT7601U, συνδεθήκαμε με επιτυχία στον ασύρματο δρομολογητή της ευρυζωνικής μας σύνδεσης. Στη συνέχεια, αφού πρώτα ορίσαμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις της δορυφορικής εγκατάστασης, κατεβάσαμε στο δέκτη και παρακολουθήσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν με το εκτεταμένο πρότυπο δορυφορικής μετάδοσης DVB-S2X, αλλά και πλήθος από εκείνα που μεταδίδονται μέσω multistream εκπομπής. Επιπλέον, μέσω του υπολογιστή τροποποιήσαμε κατάλληλα το αρχείο SoftCam.Key που βρίσκεται μέσα στο φάκελο config του hi_oscam_plugin, κάτι που μας επέτρεψε να παρακολουθούμε ελεύθερα και τα κρυπτογραφημένα με BISS κανάλια της DIGEA από το δορυφόρο Eutelsat στις 3 μοίρες ανατολικά. Σε ότι αφορά το YouTube, υπάρχει περιορισμένη υποστήριξη της λειτουργίας του, καθώς ο δέκτης αναπαράγει μόνο τα video εκείνα που προτείνονται από τις διαθέσιμες λίστες της υπηρεσίας, παρουσιάζοντας αδυναμία να εμφανίζει τους τίτλους που εισάγει χειροκίνητα για αναζήτησή τους ο χρήστης. Για τις ανάγκες των δοκιμών μας χρησιμοποιήσαμε επίσης USB 3.0 σκληρό δίσκο και μέσα από αυτόν επιλέξαμε την εκτέλεση πλήθους αποθηκευμένων αρχείων. Η αναπαραγωγή όλων των video με ανάλυση Full HD (10180p) και συμπίεση H.265/HEVC πραγματοποιήθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ενώ αναγνωρίστηκαν με επιτυχία οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι με κωδικοποίηση UTF-8. Σε ότι αφορά τον DTS ήχο, αν και η Amiko αναφέρει στα χαρακτηριστικά του δέκτη την υποστήριξή του, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από τις δοκιμές μας. Τέλος, εκτελέσαμε με επιτυχία ζωντανή εγγραφή σε προγράμματα πατώντας απλά το πλήκτρο εγγραφών από το τηλεχειριστήριο, αλλά και προγραμματισμένη με επιλογή γεγονότος μέσα από το επταήμερο EPG.  

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Dual Core ARMv7 (SoC AmLogic) Cortex-A7, 1.0GHz (2x1.0GHz)

GPU: Imprex 2.0

RAM: RAM 256MB DDR3

FLASH: 128MB

Λογισμικό: Linux

Ανάλυση: 1080p

Αποκρυπτογράφηση: 1xCA, OSCAM

Tuner: 1xDVB-S2X / Multi Stream

Συνδεσιμότητα: 1xETHERNET 100Mbps, USB Wi-Fi (chipset MT7601U, RTL8188)

Πρόσοψη: Οθόνη LED 4 ψηφίων

Συνδέσεις: 2x USB 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x AV, 1x S/PDIF, 1x IR

Διαστάσεις: 140x98x30 χιλ.

Η γνώμη μας: Το γεγονός ότι η λειτουργία IPTV δεν υποστηρίζεται από την τρέχουσα έκδοση λογισμικού αποτελεί σίγουρα έλλειψη, είναι κάτι όμως που με μελλοντική αναβάθμιση αναμένεται να αποκατασταθεί. Παρόλα αυτά, ο Amiko Mira X HiS-2000 λειτουργεί εξαιρετικά ως δορυφορικός δέκτης, με πολύ καλή ποιότητα εικόνας, με δυνατότητα λήψης DVB-S2X και multistream εκπομπών, αλλά και με άριστη υποστήριξη του emulator OSCAM που ενεργοποιεί τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης κρυπτογραφημένων υπηρεσιών, ενώ είναι και ένας πολύ καλός media player με υποστήριξη video H.265/HEVC έως ανάλυσης 1080p. Με εύκολο στη χρήση μενού και λογικό κόστος απόκτησης, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση αγοράς.

INFO
  • Astra Sat
  • Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης
  • τηλ: 2310-784232 | fax: 2310-782251
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.astrasat.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.