Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πόσο έχει μολύνει ο κορωνοϊός το ποδόσφαιρο;
Απώλειες δισεκατομμυρίων, μειώσεις μισθών των παικτών, πτώση της αξίας τους και πρωταθλήματα που έχουν αναβληθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τον Φεβρουάριο άρχισε να γίνεται έντονα συζήτηση από την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας ότι υπήρχε πιθανότητα μετάθεσης της ημερομηνίας ή ακόμη και αναβολής του EURO 2020, τη στιγμή που η UEFA εκτιμούσε πως η ποδοσφαιρική διοργάνωση θα γινόταν κανονικά στις 12 Ιουνίου στη Ρώμη. Η UEFA διαβουλεύτηκε με τους υπουργούς της κυβέρνησης γύρω από την ήπειρο, σχετικά με την απειλή του κορωνοϊού προς τη διοργάνωση, καθώς και σε άλλες που συμπεριλαμβάνονταν στο ποδοσφαιρικό ημερολόγιο.
Τον Μάρτιο, η Serie A ανακοίνωσε την αναβολή του πρωταθλήματος του ποδοσφαίρου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Με ένα λιτό μήνυμα στα social media, η διοργανώτρια αρχή έγραψε: «Η Serie A σταματάει κι επίσημα, αλλά ανυπομονούμε να επιστρέψουμε… Όλα θα πάνε καλά».
Σταδιακά άρχισε να μπαίνει «λουκέτο» και σε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. H γαλλική Λίγκα (LFP) ανακοίνωσε αναστολή αγωνιστικής δραστηριότητας στις δύο ανώτατες επαγγελματικές κατηγορίες (Ligue 1, Ligue 2) μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ίδιο συνέβη και με τη γερμανική Bundesliga. Στη συνέχεια η UEFA προχώρησε στην αναβολή όλων των προγραμματισμένων αγώνων του Champions League και του Europa League, ενώ «λουκέτο» μπήκε και στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Σε όλο αυτό το κλίμα, αρκετοί παίκτες του ποδοσφαίρου δεν κατάφεραν να γλιτώσουν την μόλυνση από κορωνοϊό. Οι απώλειες για τον ποδοσφαιρικό κόσμο υπολογίζεται πως θα είναι ανυπολόγιστες τόσο για τους ίδους του παίκτες, όσο και για τους διοργανωτές αλλά και τις χώρες.
Απώλειες για τα top 5 πρωταθλήματα
- Η KPMG εκτιμά ότι εάν δεν αρχίσουν ξανά τα top 5 πρωταθλήματα, οι απώλειες θα φτάσουν τα 4,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα των top 5 πρωταθλημάτων το 2018 ήταν 15,7 δισ. ευρώ.
- Τέσσερα είναι τα πρωταθλήματα που διεξάγονται ακόμα, της Λευκορωσίας, του Τατζικιστάν, της Νικαράγουα και του Μπουρούντι.
- Αν δεν ξεκινήσει η σεζόν πριν από το καλοκαίρι, η απώλεια για League 1 και 2 στην Αγγλία θα είναι 56,46 εκατ. ευρώ. Η League έχει επιπλέον απώλειες 100 εκατ. ευρώ καθώς το κανάλι Canal+ αρνήθηκε να δώσει αυτά τα χρήματα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην τηλεόραση. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια παγκοσμίως για το 2018 άγγιξαν τα 45,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Spor Business Consulting.
- Η Μπαρτσέλονα εκτιμά πως θα έχει απώλειες 10% του προϋπολογισμού της, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ.
- Η FIFA θα αντλήσει 2,48 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της για το σχέδιο «Μάρσαλ» του ποδοσφαίρου.
Αξία παγκόσμιας αγοράς του αθλητιμού το 2018
- Η αξία της παγκόσμιας αγοράς του αθλητισμού το 2018, σύμφωνα με την Brandessence Market Research, ήταν 449,5 δισ. ευρώ.
- Η πτώση της εκτιμώμενης αξίας των παικτών στα top 5 τουρνουά εκτιμάται ότι αγγίζει το 28%, δηλαδή από 23,4 ως 37,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με CIES.
- Ο Μέσι και οι συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα συμφώνησαν να μειωθούν οι μισθοί τους κατά 70%. Παράλληλα, ο Ρονάλντο και οι συμπαίκτες του στη Γιουβέντους πρότειναν να μειωθούν οι μισθοί τους κατά 30%.
Πηγή: fortunegreece.com