Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αφιέρωμα στη μνήμη του Μάριο Βίττι στην ΕΡΤ2
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 18:00 – Παρασκήνιο «Μάριο Βίττι, ο Νεοελληνιστής»
Ο Μάριο Βίττι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926 από πατέρα Ιταλό και μητέρα Ρωμιά. Από τα μαθητικά του χρόνια, με την προτροπή του καθηγητή Δημήτρη Μάνου, άρχισε να μελετά την Νεοελληνική Λογοτεχνία και να αρθρογραφεί στο περιοδικό «Τέχνη» της Πόλης. Σπούδασε φιλολογία στη Ρώμη και σχετίστηκε με τους σπουδαίους Ιταλούς ποιητές Ουγκαρέτι και Κουαζίμοντο.
Ο Μάριο Βίττι από πολύ νωρίς άρχισε να μεταφράζει Έλληνες λογοτέχνες στα ιταλικά και ιδιαίτερα τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Καζαντζάκη κλπ. Έζησε στην Αθήνα για 2 χρόνια το 1951 και το 1952 γνωρίστηκε και συνδέθηκε με στενή φιλική σχέση με πολλούς ποιητές, πεζογράφους, ζωγράφους και άλλους δημιουργούς, όχι μόνο της γενιάς του ΄30 με την οποία ασχολήθηκε ιδιαίτερα, αλλά και με τις προγενέστερες και τις μεταγενέστερες γενιές.
Δίδαξε Νεοελληνική λογοτεχνία σε πανεπιστήμια της Ιταλίας και γρήγορα καθιερώθηκε ως ο σημαντικότερος νεοελληνιστής με πλούσιο συγγραφικό έργο και σημαντικές λογοτεχνικές ανακαλύψεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», τη «Γενιά του ΄30», τα βιβλία του για τον Ανδρέα Κάλβο, την «Ιδεολογική λειτουργία της Ελληνικής Ηθογραφίας», τις μονογραφίες του για το Σεφέρη και τον Ελύτη, την ανακάλυψη του θεατρικού δράματος του 1646 «Ευγένα», την ανακάλυψη επίσης του παλαιότερου κειμένου του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, του Νικολάου Σοφιανού, τη «Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», το «Έρωτος αποτελέσματα» και άλλα.
Τιμήθηκε ως επίτιμος καθηγητής από τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Παρισιού και Κύπρου.
Μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενασχόληση του Μάριο Βίττι ήταν και η σχέση του με τη φωτογραφία. Για πολλές δεκαετίες αποτύπωσε με το φωτογραφικό του φακό τα πρόσωπα, συγγραφέων, ποιητών, ζωγράφων, εκδοτών κλπ. Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Τσίρκας, ο Αναγνωστάκης, ο Μυριβήλης, ο Μόραλης, ο Βασιλείου, ο Κατσίμπαλης, ο Ντε Κίρικο, ο Ουγκαρέτι, ο Σαλβατόρε Κουαζίμοντο αποθανατίζονται από το Μάριο Βίττι, στην Αθήνα, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στην Ύδρα και αλλού, και δημιουργεί έτσι μια μεγάλη πινακοθήκη των πνευματικών ανθρώπων στα μέσα του 20ου αιώνα.
O Μάριο Βίττι ήρθε στην Αθήνα για τα γυρίσματα της εκπομπής «Παρασκήνιο». Αφηγήθηκε στο φακό της μηχανής τη ζωή του και το έργο του, και περιέγραψε σπάνιες στιγμές από τις συναντήσεις του με τους πιο σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες.
Για τον σπουδαίο νεοελληνιστή καθηγητή μίλησαν επίσης ο ποιητής και κριτικός Νάσος Βαγενάς, ο Αλέξης Πολίτης (ομότιμος καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης), ο Άγγελος Δεληβοριάς (διευθυντής του μουσείου Μπενάκη), ο Βρασίδας Κάραλης (καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνει), ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Διονύσης Καψάλης (διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης) και ο διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Φίλιππος Παππάς.