Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ο Mars Express επισκέφτηκε τον Φόβο για να αποκαλύψει τα μυστικά του
Ο μικρός δορυφόρος του Άρη αποτελεί αντικείμενο ζωηρού ενδιαφέροντος από τους επιστήμονες τόσο για την προέλευση του όσο και για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος σταθμός προσέγγισης του Κόκκινου Πλανήτη από τον άνθρωπο. Ο δορυφόρος της ESA πλησίασε τον Φόβο και κατέγραψε νέες εικόνες και σημαντικά δεδομένα από αυτόν.
Ο Αμερικανός αστρονόμος Άσαφ Χολ ανακάλυψε τον Αύγουστο του 1877 τον Φόβο και τον Δείμο, τους δύο δορυφόρους του Άρη. Πρόκειται για δύο μικρά σε μέγεθος σώματα που τα χαρακτηριστικά τους προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια που γνωρίζουμε την ύπαρξη τους.
Το σχήμα τους που δεν είναι σφαιρικό, η πολύ κοντινή απόσταση στην οποία βρίσκονται από τον πλανήτη τους, η τροχιά τους και άλλα στοιχεία έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη διάφορων θεωριών για την προέλευση των δύο δορυφόρων. Μια από πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι πρόκειται για αστεροειδείς που ανήκαν στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Δία και τον Άρη και κάποια στιγμή η βαρυτική έλξη του Κόκκινου Πλανήτη τους εγκλώβισε για πάντα εκεί. Άλλη θεωρία είναι ότι οι δύο δορυφόροι δημιουργήθηκαν με τρόπο παρόμοιο όπως η Σελήνη. Είναι δηλαδή προϊόν μιας πτώσης ενός γιγάντιου διαστημικού σώματος στην επιφάνεια του Άρη και από τα συντρίμμια της κολοσσιαίας σύγκρουσης που εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα σχηματίστηκαν οι δύο διαστημικοί βράχοι που μετατράπηκαν σε δορυφόρους του Κόκκινου Πλανήτη.
Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Mars Εxpress που εξερευνά από το 2003 το σύστημα του Άρη και μελετά την γεωχημεία και εξωβιολογία του πλησίασε τον Φόβο σε απόσταση 83 χλμ. και κατέγραψε τις πιο κοντινές και λεπτομερείς εικόνες που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεση μας από τον δορυφόρο συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για το υπέδαφος του τα οποία αποκαλύπτονται για πρώτη φορά. Τα νέα δεδομένα αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τους επιστήμονες να καταλήξουν σε κάποια πιο οριστικά συμπεράσματα για την προέλευση του Φόβου και ακολούθως του Δείμου. Η απόκτηση ολοκληρωμένης εικόνας για τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Φόβου είναι εξαιρετικά χρήσιμη για ένα ακόμη λόγο.
Υπάρχουν σε εξέλιξη οργάνωση σχεδίων για να χρησιμοποιηθεί ο Φόβος ως… σκαλοπάτι στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή που θα πραγματοποιηθεί στον Άρη. H NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η πρώτη αποστολή να προσεδαφιστεί αρχικά στον Φόβο και οι αστροναύτες να οργανώσουν από εκεί με μεγαλύτερο ποσοστό ασφάλειας και επιτυχίας την μετακίνηση τους στην επιφάνεια του Άρη. Έχουν επίσης πέσει στο τραπέζι προτάσεις δημιουργίας μια μόνιμης επανδρωμένης βάσης στον Φόβο για διαφόρων ειδών χρήσεις.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/11/2022)